IEF 21439
23 mei 2023
Artikel

Vacature(s) docent IE in Leiden (0,1 - 0,8)

 
IEF 21448
2 juni 2023
Artikel

Vacancy: Paralegal Trademarks | Inter IKEA Systems B.V.

 
IEF 21372
2 juni 2023
Artikel

Nederlands Octrooicongres 2023 - 13 juni 2023

 
IEF 21448

Vacancy: Paralegal Trademarks | Inter IKEA Systems B.V.

Job Description

At IKEA, we do things a little different. We think differently, act differently, and work differently as well. We like to break things. Like habits. And then make things. Like music-playing lamps. And beds disguised as sofas. Even plant balls that help us look after our planet. It’s all part of our vision - to create a better everyday life for the many. And it’s been keeping our co-workers going for over 75 years. By 2030, we hope to help millions more look forward to going home. Maybe you can help us?

Inter IKEA Systems B.V. is the owner of the intellectual property rights in the IKEA Concept and the worldwide IKEA franchisor, with 12 different groups of companies operating IKEA stores and other IKEA sales channels in over 60 different countries across the world, under franchise agreements with Inter IKEA Systems.

The Legal Affairs & Corporate Governance team is part of the Business Performance & Support team at Inter IKEA Systems and has a full range of legal responsibilities and consists of around twenty legal professionals of many different nationalities, backgrounds, cultures and legal expertise areas. Within the legal team, the Intellectual Property team consists of 6 professionals, with a broad scope of responsibilities, including procurement, maintenance and enforcement of the IKEA IP rights, strategies around IP, supporting in IP licensing and other contracts related to IP rights. The team works closely together with legal functions in IKEA Range and IKEA Supply.

IEF 21372

Nederlands Octrooicongres 2023 - 13 juni 2023

Het is een lustrumjaar voor het Nederlands Octrooicongres van deLex: deze zomer vindt de 15e editie plaats, op dinsdag 13 juni in Hotel Jakarta te Amsterdam. Een dag met een gevarieerd programma, internationale sprekers en volop gelegenheid tot netwerken. Ook dit jaar zijn we trots op het programma dat mr. drs. Gertjan Kuipers (Hogan Lovells) en prof. mr. Peter Blok (CIER, Hof Den Haag) hebben samengesteld.

IEF 21460

Een nieuw Europees octrooisysteem: een nieuw tijdperk voor octrooibescherming en -handhaving

1 jan 1970, IEF 21460; https://ie-forum.nl/artikelen/een-nieuw-europees-octrooisysteem-een-nieuw-tijdperk-voor-octrooibescherming-en-handhaving

De Commissie verwelkomt de lancering van het Unitair Octrooi vandaag, waardoor het voor bedrijven eenvoudiger en gemakkelijker wordt om hun innovaties in Europa te beschermen en van hun intellectuele eigendom te profiteren. Het unitair octrooi zal de innovatie en het concurrentievermogen van de Europese Unie versterken en de interne markt voor octrooien voltooien. Het zal aanvankelijk zeventien lidstaten bestrijken, die ongeveer 80% van het bbp van de EU vertegenwoordigen. In de toekomst kunnen nog meer lidstaten deelnemen.

Het unitair octrooi biedt één loket voor de registratie en handhaving van octrooien in Europa. Dit betekent lagere kosten, minder papierwerk en minder administratieve lasten voor innovatoren, met name voor het MKB. Het stelt bedrijven en andere innovatoren in staat één enkel 'unitair' octrooi voor hun uitvindingen te verkrijgen, dat geldig is in alle deelnemende lidstaten. Dit vervangt de noodzaak om te navigeren door een complexe lappendeken van nationale octrooiwetgeving en -procedures en maakt een einde aan de duurdere nationale validatievereisten die van toepassing zijn op Europese octrooien.

IEF 21459

Geen inventiviteit

17 mei 2023, IEF 21459; ECLI:NL:RBDHA:2023:7736 (BMS en Sandoz tegen Centrafarm c.s.), https://ie-forum.nl/artikelen/geen-inventiviteit

Rechtbank Den Haag 17 mei 2023, IEF 21459 ; LS&R 2185; ECLI:NL:RBDHA:2023:7736 (BMS en Sandoz tegen Centrafarm c.s.) BMS is een farmaceutisch concern dat wereldwijd actief is en gericht is op de ontwikkeling van geneesmiddelen. BMS brengt het geneesmiddel met de merknaam Eliquis® op de markt met als actieve stof apixaban. Dit is een stof die middels remming van factor Xa de vorming van bloedstolsels helpt te voorkomen. Sandoz houdt zich bezig met de ontwikkeling, productie en distributie van generieke geneesmiddelen, waar de generieke versie van Eliquis een van is. Sandoz heeft deze versie (apixaban Sandoz) laten opnemen in de G-standaard van mei 2022. Naar aanleiding hiervan heeft BMS reeds in april 2022 een kort gedingprocedure gestart tegen Sandoz. De voorzieningenrechter was van oordeel dat er een gerede kans was dat het octrooi een bodemprocedure niet zou overleven, nu bij gebreke van een verbeterd effect er geen sprake was van inventiviteit.

IEF 21458

Gerecht EU: onjuiste rechtsopvatting door Kamer van Beroep EUIPO

Gerecht EU (voorheen GvEA) 24 mei 2023, IEF 21458; ECLI:EU:T:2023:287 (Granini France tegen EUIPO), https://ie-forum.nl/artikelen/gerecht-eu-onjuiste-rechtsopvatting-door-kamer-van-beroep-euipo

Gerecht EU 24 mei 2023, IEF 21458; IEFBe 3662; ECLI:EU:T:2023:281 (Granini France tegen EUIPO) Het Gerecht heeft een eerdere uitspraak van het EUIPO vernietigd. Op 11 oktober 2019 heeft de Duitser Josef Pichler een aanvraag voor registratie ingediend voor het woordmerk 'Joro'. Het merk werd ingeschreven voor onder andere alcoholische dranken. Granini France heeft tegen deze registratie oppositie ingediend, voornamelijk tegen de inschrijving van het merk voor de alcoholische dranken. De oppositie was gebaseerd op het oudere Franse woordmerk 'JOKO', dat is ingeschreven voor frisdranken. De Oppositieafdeling heeft destijds de oppositie slechts gedeeltelijk toegewezen.

IEF 21457

Gerecht EU: Bimbo-merk mag blijven bestaan voor fietsen

24 mei 2023, IEF 21457; ECLI:EU:T:2023:281 (Bimbo tegen EUIPO), https://ie-forum.nl/artikelen/gerecht-eu-bimbo-merk-mag-blijven-bestaan-voor-fietsen

Gerecht EU 24 mei 2023, IEF 21457; IEFBe 3661; ECLI:EU:T:2023:281 (Bimbo tegen EUIPO) Het Gerecht heeft een eerdere uitspraak van de Kamer van Beroep van het EUIPO bekrachtigd. Op 17 juli 2020 heeft het Italiaanse bedrijf Bottari Europe een aanvraag ingediend voor de registratie van het Uniemerk 'Bimbo Bike'. Het merk werd ingeschreven voor verschillende producten die verband houden met de verkoop van fietsen. Het Spaanse bedrijf Bimbo heeft tegen deze registratie een oppositie ingediend op basis van haar oudere woordmerk 'BIMBO', dat is geregistreerd voor de verkoop van verschillende voedingsmiddelen. De Oppositieafdeling van het EUIPO heeft destijds de oppositie slechts gedeeltelijk gehonoreerd. Na het indienen van hoger beroep bij de Kamer van Beroep van het EUIPO, werd het beroep afgewezen. Omdat het Bimbo-merk in Spanje vooral een sterke reputatie heeft als brood-merk, zagen zowel de Oppositieafdeling als de Kamer van Beroep geen reden om de registratie af te wijzen voor goederen met betrekking tot fietsen. Bimbo heeft tegen deze beslissing opnieuw hoger beroep ingesteld bij het Gerecht.

IEF 21456

Oppositie tegen Nederlandse 'Über' toegewezen

BBIE 30 mei 2023, IEF 21456; (Uber tegen Über), https://ie-forum.nl/artikelen/oppositie-tegen-nederlandse-uber-toegewezen

BBIE 30 mei 2023, IEF 21456; Beslissing oppositie 2017304 (Uber tegen Über) Het Amerikaanse bedrijf achter de taxi-app Uber heeft de oppositie ingesteld tegen de inschrijving van het Nederlandse woordmerk 'Über'. De oppositie is gebasseerd op de inschrijving van haar oudere woordmerk en ingesteld tegen alle diensten en waren van 'Über'. Uber stelt dat het betwiste merk niet mag worden ingeschreven door het bestaan van een risico op verwarring onder het relevante publiek. 

IEF 21453

Save the date: IE-zomerfeest

Save the date: het IE-zomerfeest staat er weer aan te komen! Op donderdag 29 juni starten we de zomer met een feestelijke explosie, in de House of Watt, te Amsterdam. Het belooft een magische avond te worden onder leiding van Daniël Haije met een IE-band, IE-deejays en sprankelende cocktails. Voor het overige wordt het dansen, praten en lachen met concullega’s in een sfeervolle omgeving. Laat kantoorperikelen achter en feest mee.

Kom je ook? Save the date! Meer informatie over het programma volgt snel.
 

IEF 21455

Arabisch merk ongeldig verklaard

EUIPO - OHIM 26 mei 2023, IEF 21455; (Medelhavet tegen Tarek), https://ie-forum.nl/artikelen/arabisch-merk-ongeldig-verklaard

EUIPO Invalidity Division 26 mei 2023, IEF 21455; INVALIDITY No C 53 772 (Medelhavet tegen Tarek) De Invalidity Division van het EUIPO heeft uitspraak gedaan over een verzoek tot ongeldigverklaring. Partijen in deze zaak zijn Medelhavet Gross en Tarek Kudsi. Het verzoek tot ongeldigheidsverklaring wordt ingediend door Medelhavet tegen het beeld- en woordmerk 'Chamain' van Tarek Kudsi. Het verzoek is gebasseerd op het oudere woordmerk 'Chamain' van Medelhavet. Nu beide merken zijn ingeschreven zou er een risico op verwarring bestaan onder het relevante publiek. 

IEF 21454

Hof oordeelt: persbureau mag schadevergoeding vorderen

Hof Amsterdam 30 mei 2023, IEF 21454; ECLI:NL:GHAMS:2023:1187 (BSR tegen DPG), https://ie-forum.nl/artikelen/hof-oordeelt-persbureau-mag-schadevergoeding-vorderen

Gerechtshof Amsterdam 30 mei 2023, IEF 21454;  ECLI:NL:GHAMS:2023:1187 (BSR tegen DPG) Het Gerechtshof (hierna: het hof) heeft zich uitgesproken over een vermeende inbreuk op het auteursrecht. BSR is een persbureau op het gebied van foto- en videomateriaal. DPG heeft een aantal foto's van beroemdheden gebruikt zonder toestemming van BSR. BSR stelt dat het de makers van de foto's vertegenwoordigt en eist namens hen een schadevergoeding.