DOSSIERS
Alle dossiers
Gepubliceerd op donderdag 21 november 2019
IEF 18833
Rechtbank Den Haag ||
15 nov 2019
Rechtbank Den Haag 15 nov 2019, IEF 18833; ECLI:NL:RBDHA:2019:12159 (Rotolight tegen Vibesta), https://ie-forum.nl/artikelen/cameralamp-maakt-geen-inbreuk-gemeenschapsmodelrecht

Uitspraak ingezonden door Radboud Ribbert en Jasper van Gameren, Greenberg Traurig LLP, en Diederik Stols, Boekx.

Cameralamp maakt geen inbreuk Gemeenschapsmodelrecht

Vrz. Rechtbank Den Haag 15 november 2019, IEF 18833; ECLI:NL:RBDHA:2019:12159 (Rotolight tegen Vibesta) Rotolight is gespecialiseerd in het ontwerpen en produceren van diverse soorten LED-lampen, waaronder cameralampen. Zij hebben in 2015 een cameralamp met de merknaam NEO op de markt gebracht. Vibesta en F&V Europe hebben in 2019 ook verschillende cameralampen op de markt gebracht onder de naam Peragos Disk. De vraag is nu of de Peragos lampen inbreuk maken op een Gemeenschapsmodelrecht van Rotolight. Een Gemeenschapsmodel wordt alleen beschermd wanneer deze een nieuw en eigen karakter heeft. Gekeken wordt of de modellen dezelfde ‘algemene indruk’ achterlaten bij een geïnformeerde gebruiker. Een geïnformeerde gebruiker is in deze zaak aan te merken als een (enigszins gevorderde) amateurfotograaf tot en met een professionele fotograaf.

Geoordeeld wordt dat de uiterlijke kenmerken van beide lampen bij de geïnformeerde gebruiker tot een andere algemene indruk zullen leiden. Ook is er geen sprake van een slaafse nabootsing, nu er geen verwarring bij het publiek bestaat en Vibesta niet tekort is geschoten in het voorkomen van de gelijkheid tussen beide producten. Het stond Rotologht niet vrij om de distributeurs van Vibesta te benaderen met de mededeling dat Vibesta inbreuk maakt op het intellectuele eigendomsrecht, dan wel dat Vibesta de NEO-lampen slaafs kopieert. Zij hadden rekening moeten houden met de mogelijkheid dat hun standpunt in rechte geen stand zou houden. Rotolight zal moeten overgaan tot een rectificatie.

4.12. Gelet op deze verschillen en nog daargelaten de vraag in hoeverre de overeenstemmende elementen technisch bepaald zijn, komt de voorzieningenrechter tot het voorlopig oordeel dat het NEO-Model en de Peragos 304 lampen bij de geïnformeerde gebruiker tot een andere algemene indruk zal leiden. Van inbreuk op het Gemeenschapsmodelrecht van Rotolight is daarom geen sprake, zodat de vorderingen op die grond zullen worden afgewezen. Het verweer van Vibesta c.s. dat F&V Photographic Industry de Peragos lampen niet verhandelt, kan in dit kader dan ook onbesproken blijven.

4.15. De voorzieningenrechter komt tot het voorlopig oordeel dat - ook índien er van uit wordt gegaan dat de NE0-2 het benodigde onderscheidend vermogen bezit voor een eigen gezicht in de markt, hetgeen door Vibesta c.s. gemotiveerd is betwist - geen sprake is van slaafse nabootsing van de NEO-2 met de Peragos 304 lampen. Onder verwijzing naar hetgeen is overwogen ten aanzien van de gestelde inbreuk op het Gemeenschapsmodelrecht van Rotolight kan immers niet worden gezegd dat de Peragos 304 lampen van Vibesta c.s. een slaafse kopie zijn van de NEO-lampen. Daarvoor wijken de Peragos 304 lampen op de voor de NEO-2 kenmerkende elementen voldoende af. De voor de NEO-2 kenmerkende 'tandjes' ontbreken en de achterkant is anders ingedeeld. Bovendien zijn de zichtbare led-lampjes verschillend geplaatst: in de NEO-2 lijken deze weliswaar op gelijke afstand van elkaar maar verder willekeurig door elkaar heen te staan, terwijl ze in de Peragos 304 Iampen in strakke symmetrische cirkels zijn geplaatst. Ten slotte zijn de Peragos 304 lampen groter van formaat en wordt de kap op andere wijze aan de lamp bevestigd. De kap van de Peragos 304 lampen 'klikt' immers eenvoudig met vier kleine cirkelvormige magneetjes op de lamp, terwijl de kap van de NEO-2 ter hoogte van de drie schroefgaten wordt vastgehouden en losgekoppeld kan worden door eraan te draaien.