DOSSIERS
Alle dossiers
Gepubliceerd op maandag 9 januari 2023
IEF 21164

Om tafel met Anne Bekema, Laura Broers en Arnout Groen van AC&R

AC&R, een nieuw nichekantoor met slagkracht
Le Poole Bekema en Hofhuis Alkema Groen gaan voortaan samen verder onder de naam AC&R. Claudia Zuidema van IE-Forum ging daarom op de Keizersgracht om tafel met Anne Bekema, Laura Broers en Arnout Groen van AC&R.

AC&R: dat zijn we en dat doen we
“Neehee”, zegt Anne lachend, “ACR staat niet voor AuteursContractenRecht. AC&R spreek je uit op z’n Engels, dus EE, SIE ’n AR.”
Over de naam hebben ze met z’n allen lang zitten brainstormen. Ze wilden niet zo’n opsomming van de namen van de partners. Veel te lang, ouderwets ook. En te veel een egoding. Het is ook niet waar ze voor staan, want AC&R is meer dan alleen de partners. “Het gaat juist om het team,” vertelt Laura. “Om de samenwerking. Al onze zaken en cliënten hebben een raakvlak met creativiteit of met reputatie. Vandaar AC&R: dat zijn we en dat doen we.”

Friends
Er is een aflevering van Friends: Who came on to who? [Voor de jongere lezers, Friends was een razendpopulaire tv-serie van vroeger. En tv is ook iets van vroeger, red.] Wie maakte in dit geval de eerste move? “Het was destijds pionieren met een gespecialiseerd nichekantoor,” vertelt Arnout. “Hofhuis Alkema Groen is begin 2012 opgericht, Le Poole Bekema begin 2015. Onze kantoren leken op elkaar. Enorm bevlogen mensen, die het allemaal heel goed wilden doen. We deden al dingen samen. Met Visser, Schaap, Kreijger was er jarenlang een maandelijks jurisprudentieontbijt. En zo leerden we elkaar nog beter kennen.”

Heel organisch
Arnout: “Op de INTA in Seattle hebben we een keer gepraat over het idee om samen te gaan. We vonden elkaar ook leuke mensen. Er was een persoonlijk klik. Na Seattle ging die leuke club vanuit Haarlem naar Amsterdam en zaten we bij elkaar om de hoek. Toen vroegen we ons af, moeten we daar nu niet wat meer mee doen. Begin vorig jaar belde Jesse daarom met Anne. En daarna ging het eigenlijk vanzelf. Wij gingen meer samenwerken, we verwezen naar elkaar door, gingen een dagje bij elkaar zitten. Het ging heel organisch. We lijken ook op elkaar. We zijn IE-nerds.”

Groeien is geen doel op zich
Anne: “Allebei de kantoren wilden al langer een groter team. Dan functioneer je toch net iets beter. Arnout: “De uitdaging zit er altijd in om je kennis en professionaliteit te bewaren. Groeien is geen doel op zich. Het gaat om goed werk afleveren. Anne:” En het werkt fijner als je dan een net wat grotere omvang hebt dan we hadden. Niet alleen qua zaken, maar ook qua kantoororganisatie. Als dienstverlener ben je stabieler. Ook is er nu meer ruimte om mee te doen in de IE- en Mediarecht wereld daarbuiten. Bijvoorbeeld als spreker bij de Martens Academie of bij een Merken- Modellen- en Auteursrechtlunch.”

Makkelijker ja zeggen
Arnout: “Als hooggespecialiseerd nichekantoor, is het heel lekker dat je de vrijheid hebt om te bepalen wat je doet. Maar als er twee of drie grotere zaken tegelijk zijn, moet je tegen andere zaken al gauw nee zeggen. Dat is ongelooflijk jammer. Nu we met AC&R bij elkaar zijn, hebben we een groter team en een brede basis en zeggen we veel makkelijker ja. We werken niet als losse partners, maar als een team. Vaak zie je dat partners uiteindelijk ook elkaars concurrenten zijn. Maar bij een nieuwe zaak bekijken we altijd wie binnen kantoor de meeste expertise en ervaring heeft en dus het beste bij de zaak past. Op die manier kunnen we de beste service en de hoogste kwaliteit ook echt waarmaken.”

Dezelfde kwaliteit
Laura vult aan: “Ook als het om grotere cliënten gaat. Die verwachten dat je met meer dan een persoon op een zaak zit, zodat er vervanging is als er iemand uitvalt of op vakantie is. En als er veel speelt, zie je nog weleens dat de bedrijfsjurist de zekerheid zoekt van een groot kantoor. Liefst op de Zuidas, want dat is dan een soort verzekering. “Overigens is deze trend de afgelopen tien jaar wel minder geworden, zegt Arnout. Ook grote bedrijven zien in dat ze door een kantoor als AC&R met dezelfde kwaliteit kunnen worden geholpen. Bij de grote kantoren is IP steeds vaker alleen ondersteunend aan de M&A-praktijk. Specifieke IE-kennis verdwijnt daar. Op IE of Mediarecht is er vaak helemaal geen partner meer. Als AC&R zijn we nu groter, met heel ervaren mensen.” “Inderdaad, beaamt Anne, geen enkel groot kantoor heeft een soft IP-afdeling zoals wij dat nu zijn.”

Hetzelfde in de wedstrijd
“Onze kantoren zijn heel complementair, we hadden bijna geen belangenverstrengeling. Bij de één lag het accent iets meer op Mediarecht, bij de ander op IP. Maar er zijn natuurlijk altijd verschillen,” zegt Anne. “In de marge, want we zitten hetzelfde in de wedstrijd.”
Laura lacht: “Het grootste verschil is wel dat Arnout en Jesse een soort wandelende wetboeken zijn die alle jurisprudentie uit hun hoofd kennen.”
Arnout: “We hebben als AC&R een groot netwerk met een aantal gespecialiseerde kantoren als het gaat om onderwerpen buiten ons terrein, zoals mededinging. Dat is heel fijn werken. Je gunt elkaar dingen. Je doet soms samen een zaak alsof je op een groot kantoor zit. Je verwijst door. En dat gaat over en weer. Dat hele netwerk van vergelijkbare kantoren doet gewoon echt mee.”

Powerhouse
Laura: “Door heel leuk en heel goed te zijn, worden we dé topspeler. Want nu we onze krachten hebben gebundeld, zijn we echt een powerhouse. En hebben we Arnout en Jesse niet meer tegen.”
Anne: “Bij de topspeler willen ook goede mensen werken. Dat vinden we ook heel belangrijk. We hebben een fijne cultuur. Mensen kunnen zich hier ontplooien. Je werkt hier aan grote én kleine media en IE zaken, met mensen die allemaal heel enthousiast zijn over hun werk. Arnout: “En als je iets echt heel leuk vindt, word je er ook goed in. Dat enthousiasme voor het vak brengen we graag over.”

De deuren staan open
Anne: “Bij ons mag je daarom eerder je eigen zaak doen. Je zit niet de hele tijd achter een partner verscholen, je helpt niet alleen maar mee. Met je eigen zaak krijg je als advocaat sneller vaardigheden en kun je je op verschillende vlakken ontplooien. We willen dat enthousiaste IE- en mediajuristen ons weten te vinden. We hebben zin om weer vaker mensen uit het vakgebied te zien. Dat is ons doel voor 2023. Meer de deuren open, meer naar buiten en het met elkaar te hebben over het leuke werk dat we doen.”