Gepubliceerd op vrijdag 30 juni 2017
IEF 16909
Rechtbank Den Haag ||
28 jun 2017
Rechtbank Den Haag 28 jun 2017, IEF 16909; ECLI:NL:RBDHA:2017:7116 (Snijheesters), https://ie-forum.nl/artikelen/afnemer-snijheesters-is-zowel-royalty-s-als-prijs-per-plant-verschuldigd-ook-als-planten-zichzelf-ve

Afnemer snijheesters is zowel royalty’s als prijs per plant verschuldigd, ook als planten zichzelf vermeerderen

Rechtbank Den Haag 28 juni 2017, IEF invullen; ECLI:NL:RBDHA:2017:7116 (Snijheesters) Kwekersrecht. Veredelaar van planten spreekt terecht afnemer aan op basis van het kwekersrecht. Afnemer is zowel royalty’s als prijs per plant verschuldigd, ook als planten zichzelf vermeerderen. Wat de prijs per plant betreft, wordt de vordering slechts ten dele toegewezen, omdat eerdere leveringen ook plaatsvonden tegen een lager tarief. Bij de toegewezen proceskosten is rekening gehouden met IE indicatietarieven.

[gedaagde] verwijst ook naar de verklaring van de heer [betrokkene], teeltadviseur, van 10 september 2016. Hij merkt op dat [gedaagde] in 2013 vanuit eigen plantmateriaal in overleg met Verheijen heeft vermeerderd en dat daar € 0,20 per stek voor is betaald. Uit de door [betrokkene] beschreven gang van zaken in 2013 kan naar het oordeel van de kantonrechter niet een (structureel bedoelde) toestemming tot zelfvermeerdering van Verheijen worden afgeleid, temeer nu de licentievoorwaarden categorisch in een andere richting wijzen. Dat [gedaagde] achteraf afrekent en dus per definitie de kans loopt inbreuk te maken op het kwekersrecht van Verheijen, zoals [gedaagde] bij akte van 5 april 2017 aanvoert, maakt dit niet anders. [gedaagde] moet, gegeven de licentievoorwaarden, zich van mogelijk inbreukgevaar bewust zijn.

Dat betekent dat de vermeerdering zonder gebruikmaking van een licentie heeft plaatsgevonden. Daarom maakt [gedaagde] naar het oordeel van de kantonrechter inbreuk op het kwekersrecht van Verheijen. [gedaagde] wist of kon weten dat dit het geval was, nu hij in 2013 na zelfvermeerdering voor 2.750 nieuwe planten na melding daarvan bij Verheijen een factuur heeft ontvangen waarbij per plantje een bedrag van € 0,20 werd gerekend (factuur van 1 oktober 2013). Het voorgaande leidt tot de slotsom dat [gedaagde] inbreuk heeft gemaakt op het kwekersrecht van Verheijen door natuurlijk vermeerderd materiaal te stekken en uit te planten. Hij heeft daarmee onrechtmatig gehandeld jegens Verheijen.