Gepubliceerd op vrijdag 4 augustus 2023
IEF 21597
Rechtbank Den Haag ||
21 jun 2023
Rechtbank Den Haag 21 jun 2023, IEF 21597; ECLI:NL:RBDHA:2023:8868 (AreoNed tegen AvioNed Aerospace B.V.), https://ie-forum.nl/artikelen/avioned-maakt-inbreuk-op-het-handelsnaamrecht-van-aeroned

AvioNed maakt inbreuk op het handelsnaamrecht van AeroNed

Rechtbank Den Haag 21 juni 2023, IEF 21597; ECLI:NL:RBDHA:2023:8868 (AeroNed tegen AvioNed) AeroNed is een technisch handelsbedrijf in vliegtuig- en helikopteronderdelen. Een ex-werknemer heeft na afloop van het concurrentie- en relatiebeding in 2019 een eenmanszaak gestart met eenzelfde soort activiteiten, hoewel de omschrijving van de activiteiten in het handelsregister destijds nog 'handel in medische onderdelen' was. In 2021 wijzigde de voormalig werknemer de bedrifs- en handelsnaam naar AvioNed Aerospace B.V. en is de omschrijving van handelsactiviteiten naar onder andere handelsbemiddeling in machines, technische benodigdheden, schepen en vliegtuigen gewijzigd. 

AeroNed vordert in deze zaak onder andere dat AvioNed wordt geboden het gebruik van de statutaire naam en handelsnaam AvioNed te staken en gestaak te houden. Ter grondslag aan deze vordering legt AeroNed dat AvioNed inbreuk maakt op haar handelsnaam in de zin van art. 5 Hnw. Er wordt slechts in geringe mate afgeweken van de handelsnaam van AeroNed, waardoor er verwarringsgevaar ontstaat. AvioNed bestrijdt dit en betoogt dat AeroNed een beschrijvende handelsnaam is voor diensten in de markt van de luchtvaart. 

De rechtbank is van oordeel dat AeroNed geen zuiver beschrijvende naam is. Het is onvoldoende dat "aero" naar lucher verwijst. "ned" verwijs naar Nederland, en is daarom niet beschrijvend voor de aard van de onderneming. De handelsnaam van AeroNed heeft dan ook onderscheidend vermogen. Tevens komt volgens de rechtbank de aard van de ondernemingen in overwegende mate overeen. Ten aanzien van de gelijkenis tussen de handelsnamen overweegt de rechtbank als volgt. Beide handelsnamen bestaan uit twee samengestelde delen, waarbij beide namen het deel "Ned" bevatten en het andere deel 4 letters is en begint met een "A" en eindigt op een "O". Zowel visueel als auditief stemmen de namen in grote mate overeen. Daarnaast is met stukken onderbouwt dat de gelijkenis tussen de handelsnamen reeds voor verwarring heeft gezorgd. 

De rechtbank is van oordeel dat er door alle redenen die hierboven zijn benoemd verwarringsgevaar is te duchten bij het publiek en dat daarmee door AvioNed Aerospace inbreuk wordt gemaakt op het handelsnaamrecht van AeroNed. De vordering tot het gebod tot staking van het gebruik van de handelsnaam wordt toegewezen. 

4.7.

Ten aanzien van de vergelijking van de handelsnaam AeroNed met de handelsnaam AvioNed overweegt de rechtbank als volgt. Beide handelsnamen bestaan uit twee samengestelde delen waarvan het laatste deel gelijk is, te weten ‘Ned’, in beide handelsnamen met een hoofdletter ‘N’ geschreven. Het eerste deel bestaat bij beide handelsnamen uit vier letters, beginnend met een hoofdletter ‘A’ en eindigend op een ‘o’. ‘Aero’ heeft twee lettergrepen; ‘Avio’ heeft drie lettergrepen. Alleen de klank van de laatste lettergreep komt geheel overeen. De verschillen in uitspraak zijn echter ondergeschikt aan de overeenstemmende elementen en in hun geheel bezien, komen de handelsnamen in grote mate auditief overeen. Visueel stemmen de handelsnamen in zeer grote mate overeen. Tussen partijen is niet in geschil dat de handelsnamen begripsmatig overeenstemmen, in die zin dat ‘aero’ en ‘avio’ verwijzen naar lucht en ‘ned’ naar Nederland In het licht van het voorgaande is de rechtbank van oordeel dat de handelsnaam die AvioNed voert slechts in zeer geringe mate afwijkt van de handelsnaam van AeroNed.