Gepubliceerd op donderdag 28 februari 2013
IEF 12387
De weergave van dit artikel is misschien niet optimaal, omdat deze is overgenomen uit onze oudere databank.

Benelux wil door enquête omvang advertentiefraude in kaart brengen

In navolging van IEF 12357 (MKB Nederland-uitspraak).

Uit't persbericht: Het Secretariaat-Generaal van de Benelux-Unie organiseerde in 2012 een overleg tussen ondernemersorganisaties uit België, Nederland, Luxemburg en de ministeries van Justitie en Economische Zaken over de strijd tegen acquisitiefraude/ advertentiefraude. Dit met het doel een samenwerking op Benelux-niveau op te zetten om misleidende marketing praktijken te voorkomen en weg te werken.

De cijfers die momenteel beschikbaar zijn, geven slechts een gedeeltelijk beeld van het economisch verlies dat hiermee gepaard gaat et onderschatten het frauduleuze karakter van bepaalde praktijken, zoals door sommige uitgevers van bedrijvengidsen. Het Benelux-secretariaat roept daarom alle betrokken ondernemers op een korte vragenlijst in te vullen.

Enkele voorbeelden van advertentiefraude:

Valse facturen : een factuur of herinnering wordt verstuurd die doet vermoeden dat er reeds een overeenkomst werd gesloten terwijl dit niet het geval is. Het betalen van die factuur heeft de aanvaarding van de aanbieding tot gevolg.

Bedrijvengids : ondernemers worden uitgenodigd om hun gegevens in een bedrijvengids op te nemen of te updaten waarbij in kleine letters wordt toegezegd om maandelijks gedurende meerdere jaren buitensporig hoge abonneekosten te betalen.

Advertentiefraude : ondernemers worden ertoe aangezet om kosteloos in te tekenen op een reclame-inlassing in een tijdschrift dat zogezegd breed wordt verspreid, terwijl er na een proefperiode van een maand voor de aanbieding moet worden betaald.

Domeinnaam (Slamming) : via valse verlengingsberichten, vrij te koop gestelde domeinnamen, vals register of valse gids tracht de fraudeur de houder van een domeinnaam onder druk te zetten teneinde hem soms zeer aanzienlijke geldsommen af te troggelen.

Phishing : er wordt geprobeerd om wachtwoorden van bankrekeningen of kredietkaartnummers te ontfutselen om geld afhandig te maken waarbij de criminelen zich voordoen als een bekende organisatie.

Inschrijving van merken, tekeningen en modellen : er wordt een uitnodiging verstuurd tot het betalen van een onevenredig hoog bedrag voor de inschrijving of vernieuwing van een merk terwijl deze geen bescherming van de intellectuele eigendom bieden.

Spooknota’s: verkapte offertes in de vorm van facturen met vermelding in kleine letters “Dit is geen factuur maar een offerte/aanbieding”. Zij hebben betrekking op diensten of goederen die nooit zijn geleverd en waarvan de oplichter hoopt dat deze zal worden betaald uit onachtzaamheid door de administratieve diensten.