Gepubliceerd op woensdag 22 januari 2025
IEF 22486
CvTA ||
18 dec 2024
CvTA 18 dec 2024, IEF 22486; (Instemmingsverzoek wijziging TKA-reglement), https://ie-forum.nl/artikelen/cvta-stemt-in-met-wijzigingen-tka-reglement-van-stichting-norma

CvTA stemt in met wijzigingen TKA-reglement van Stichting NORMA

CvTA 18 december 2024, IEF 22486 (Instemmingsverzoek wijziging TKA-reglement). Het College van Toezicht Auteursrechten (CvTA) heeft ingestemd met een voorstel van Stichting NORMA om het Deelverdelingsreglement Thuiskopie Audio (TKA-reglement) te wijzigen. NORMA diende dit verzoek in om het reglement beter af te stemmen op haar governance-structuur, de terminologie van Sena, en de wens om te stoppen met de individuele verdeling van thuiskopiegelden voor klassieke live-uitvoeringen (TKALK). NORMA stelt dat de TKALK-verdeling niet meer bedrijfseconomisch haalbaar is vanwege hoge kosten en arbeidsintensiteit, terwijl het slechts een klein deel van de totale thuiskopiegelden betreft. Klassieke musici blijven echter aanspraak maken op vergoeding via de reguliere verdeling, gebaseerd op downloadgegevens, die representatiever zijn voor thuiskopiegebruik. Het CvTA constateert dat NORMA aan de vereisten voor interne besluitvorming heeft voldaan en dat ook Stichting de Thuiskopie heeft ingestemd met de wijzigingen. Het CvTA waardeert dat NORMA verder zal onderzoeken of een collectieve vergoeding voor klassieke musici via een fonds mogelijk is. Het CvTA besluit dat de voorgestelde wijzigingen passen binnen de praktische en financiële mogelijkheden van NORMA en het algemene verdelingsbeleid voor rechthebbenden. Het College stemt daarom in met het gewijzigde TKA-reglement, maar geeft aan dat deze instemming geen oordeel inhoudt over de juridische overeenstemming met het auteurs- en nabuurrecht. 

NORMA heeft aan het College aannemelijk gemaakt dat deze vergoedingenstroom voor NORMA kostbaar en arbeidsintensief is. NORMA voert ten aanzien van andere (categorieën van) rechthebbenden geen vergelijkbare aparte individuele repartitie zoals de TKALK-verdeling (naast haar “reguliere” TKA-verdeling). De betreffende rechthebbenden (klassieke musici van orkesten en koren) kunnen nog steeds hun mogelijke aanspraak verzilveren op de “reguliere” TKA-verdeling, die is gebaseerd op downloadgegevens. 

Het College merkt op dat NORMA ingevolge het Thuiskopie Repartitiereglement dient te streven naar een maximale uitkering aan een zo groot mogelijke groep rechthebbenden13 en dat de verdeling zo veel mogelijk de daadwerkelijke kopieën van werken [opnamen] moet weerspiegelen, op basis van aan Thuiskopie beschikbaar gestelde marktonderzoeken14. Verdeelorganisaties moeten de verdeling zo veel mogelijk afstemmen op individuele aanspraken binnen hun praktische en financiële mogelijkheden15. Het College weegt uit dien hoofde mee dat Thuiskopie heeft ingestemd met de door NORMA voorgestelde wijzigingen.

Het College volgt NORMA in haar overweging dat zij niet langer een uitzondering wenst te maken voor één groep rechthebbenden omdat zij de TKALK-repartitiestroom niet langer bedrijfsmatig verantwoord kan uitvoeren. NORMA heeft daarbij aan het College nog toegelicht dat zij daarbij ook het belang heeft meegewogen van rechthebbenden, die niet voor de TKALK-vergoeding in aanmerking kwamen.