Gepubliceerd op woensdag 24 mei 2023
IEF 21443

Artikel ingezonden door: Dirk Visser, Visser Schaap & Kreijger

Dirk Visser: fotobewerking Andy Warhol op omslag tijdschrift auteursrechtinbreuk

Advocaat en hoogleraar Dirk Visser bespreekt in zijn column op Mr-online een uitspraak van het Amerikaanse Supreme Court. De uitspraak gaat over het gebruik van een kunstwerk van Andy Warhol op de omslag van een tijdschrift, waarbij het Supreme Court oordeelde dat dit gebruik niet onder fair use valt. Het artikel wijst ook op de onduidelijkheid die door deze uitspraak is ontstaan rondom auteursrechtelijke kwesties in relatie tot Pop Art en Appropriation Art.

In zijn column schrijft Dirk Visser het volgende: 

Het Supreme Court beperkt zich tot een oordeel over de toepasselijkheid van de fair use uitzondering in het Amerikaanse auteursrecht op dit specifieke geval van het gebruik op het omslag van een tijdschrift (tegen betaling van $ 10.000). Het ging dus nadrukkelijk niet om de vraag of deze of andere werken van Andy Warhol in het algemeen inbreuk maken op het auteursrecht van de kunstenaar van het onderliggende werk.

In Nederland en de rest van de Europese Unie bestaat geen fair use uitzondering in het auteursrecht. Hier zou de vraag zijn of het werk van Warhol ‘als een nieuw, oorspronkelijk werk moet worden aangemerkt’ ten opzichte van de onderliggende foto en of het misschien een toelaatbare ‘pastiche’ is. De kans is aanzienlijk dat dit specifieke commerciële gebruik hier ook niet toelaatbaar zou zijn.

Het gehele artikel leest u hier