Gepubliceerd op donderdag 14 februari 2008
IEF 5605
De weergave van dit artikel is misschien niet optimaal, omdat deze is overgenomen uit onze oudere databank.

Een nog vertrouwelijk rapport

trib.gifVandaag in het FD: Rapport voor Justitie over de wenselijkheid van een 'copyright-tribunaal' pleit voor transparantieplicht. “Ondoorzichtig, nattevingerwerk, te hoog, en naar wie gaat al dat geld eigenlijk? Bedrijven die auteursrechten moeten afdragen aan auteursrechtenorganisaties als Buma/Stemra en Reprorecht klagen steen en been over de vergoedingen die ze moeten betalen.

(…) In een nog vertrouwelijk rapport dat is opgesteld voor het ministerie van Justitie, in bezit van deze krant, pleiten specialisten van de Universiteit van Amsterdam en de Rijksuniversiteit Leiden na veldonderzoek voor het instellen van een geschillencommissie. Dat moet geen zware organisatie worden als de Opta, die daadwerkelijk kan ingrijpen op de telecommarkt door tarieven vast te stellen en boetes uit te delen. De wetenschappers bepleiten een lichtere commissie die dient als voortraject voor een gang naar de rechter. De geschillencommissie komt met een niet-bindend advies, dat in de praktijk wel zeer zwaarwegend zal blijken, verwachten de onderzoekers.

(…) De onderzoekers pleiten er dan ook voor om tot een normering van de tarieven te komen, om nattevingerwerk te voorkomen. Verder moeten contracten, tarieven, grondslagen, kortingen en andere voorwaarden openbaar worden.

(…) Bedrijven die gaan procederen tegen auteursrechtenorganisaties over de hoogte van vergoedingen voor het gebruik van muziek, foto's of andere artistieke uitingen, krijgen soms te maken met 'oneigenlijke druk'. Dat staat in een rapport van wetenschappers van de universiteiten van Amsterdam en Leiden, dat is gemaakt voor het ministerie van Justitie.

'Betalingsplichtigen hadden het idee dat auteursrechtenorganisaties veel oneigenlijke druk uitoefenden als procedures aanhangig waren gemaakt, bijvoorbeeld het meer dan gebruikelijk opvragen en controleren van informatie van de betalingsplichtigen', schrijven de wetenschappers.

Lees hier meer (fd.nl).  Lees het gehele rapport (fd.nl/auteursrechten) hier.