8 jul 2016
Ex-werknemer trof na de beslaglegging nog een grote grijze krat met oude harde schijf aan
Vzr. Rechtbank Zeeland-West-Brabant 8 juli 2016, IEF 16163; ECLI:NL:RBZWB:2016:4185 (Akzo tegen Kirs)
Zie eerder IEF 15809. Inbreuk op auteursrecht op software. Bewijsbeslag ten laste van ex-werknemer. Gedaagde heeft ter zitting een oude harde schijf aan AkzoNobel overhandigd, die hij stelt na beslaglegging nog te hebben aangetroffen in een grote grijze krat waarin zijn spullen voor scheepsbouw waren opgeslagen. Op deze oude harde schijf staat “het Mix2Win verhaal”. De voorzieningenrechter is van oordeel dat zonder nadere onderbouwing, die niet door gedaagde is gegeven, niet valt in te zien waarom gedaagde bij zijn vertrek in 2006 niet de klantenlijst bij AkzoNobel heeft ingeleverd, zoals hij had behoren te doen. Hetzelfde geldt voor het “Mix2Win verhaal”. Gedaagde heeft een rol gespeeld in verspreiding van de illegale Mix2Win software door Kirs. Er volgt een inbreukverbod, verwijderingsgebod van alle informatie op dragers en op locaties op afstand en gedaagde dienst alsnog correct en volledig het non-concurrentiebeding na te komen.
4.5. Ten aanzien van de verwijderde installatiesoftware die bij [gedaagde] is aangetroffen heeft [gedaagde] verklaard dat hij die software nodig had om monteurs van KIRS op afstand te assisteren bij de installatie van Mix2Win. AkzoNobel heeft, onder verwijzing naar onderdeel 19 van het deskundigenbericht inzake de beslagen software bij [gedaagde] , gesteld dat het niet mogelijk is monteurs te helpen indien deze installatiesoftware niet is aangesloten op een verfmengmachine, omdat je dan de diverse stappen niet samen met de monteurs kan doorlopen. Het ligt op de weg van [gedaagde] om aannemelijk te maken dat hij monteurs kan assisteren met behulp van Mix2Win installatiesoftware zonder dat er een machine op is aangesloten. Dit heeft hij nagelaten.
4.9. [gedaagde] erkent dat hij beschikte over de klantenlijst. Hij stelt dat die klantenlijst samen met de kilometer registratie over 2002, 2003 en 2004 in één map zat, samen met vakantiefoto’s op zijn oude computer. Die is weer teruggezet op een harddisk die weer is geformatteerd. [gedaagde] stelt dat hij in november 2009 een nieuwe computer had en dat hij het allemaal kan verklaren. [gedaagde] heeft ter zitting een oude harde schijf aan AkzoNobel overhandigd, die hij stelt na beslaglegging nog te hebben aangetroffen in een grote grijze krat waarin zijn spullen voor scheepsbouw waren opgeslagen. Op deze oude harde schijf staat “het Mix2Win verhaal”, aldus [gedaagde] .
De voorzieningenrechter is van oordeel dat zonder nadere onderbouwing, die niet door [gedaagde] is gegeven, niet valt in te zien waarom [gedaagde] bij zijn vertrek in 2006 niet de klantenlijst bij AkzoNobel heeft ingeleverd, zoals hij had behoren te doen. Hetzelfde geldt voor het “Mix2Win verhaal”, dat thans ter zitting is afgegeven aan AkzoNobel.4.10. Op grond van de standpunten van AkzoNobel in combinatie met verklaringen en rapporten is genoegzaam aannemelijk dat [gedaagde] een rol heeft gespeeld in de verspreiding van de illegale Mix2Win software door KIRS. [gedaagde] heeft niet of onvoldoende onderbouwd dat hij daarmee niets van doen heeft gehad en niet aannemelijk is dat [gedaagde] niet wist dat deze software niet legaal was verkregen. De vorderingen liggen dan ook in beginsel voor toewijzing gereed. Het spoedeisend belang om te stoppen met de inbreuk en het verkrijgen van informatie is in voldoende mate aanwezig.