Gepubliceerd op maandag 28 juli 2025
IEF 22825
Rechtbank Amsterdam ||
20 jun 2025
Rechtbank Amsterdam 20 jun 2025, IEF 22825; ECLI:NL:RBAMS:2025:4458 (Eiseres tegen Fremantle en RTL), https://ie-forum.nl/artikelen/fremantle-en-rtl-winnen-kort-geding-over-uitzending-stalking

Uitspraak ingezonden door Bertil van Kaam en Jacintha van Dorp, Van Kaam.

Fremantle en RTL winnen kort geding over uitzending stalking

Vzr. Rb. 20 juni 2025, IEF 22825; ECLI:NL:RBAMS:2025:4458 (Eiseres tegen Fremantle en RTL). In een zaak waarin twee personen elkaar beschuldigen van stalking, stonden Fremantle en RTL voor de rechter. In de aflevering wordt onderzoek gedaan naar de verhalen van beide personen. In de uitzending wordt tevens stilgestaan bij de verschillen tussen civielrechtelijke en strafrechtelijke bewijsvoering. De voorzieningenrechter oordeelt dat geen sprake is van een evidente onrechtmatigheid of onherstelbare schade die een preventief uitzendverbod rechtvaardigen. De conclusie is dat het recht op vrijheid van meningsuiting van Fremantle in dit geval zwaarder weegt dan het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer van eiseres.

3.8. Voor een preventief uitzendverbod is nodig dat de beoogde uitzending evident onrechtmatig is. Dat zou met name het geval zijn indien de inhoud van de uitzending geen steun vindt in het op dat moment beschikbare feitenmateriaal.
Fremantle baseert zich op uitvoering feitenonderzoek, waarbij ze onderzoek heeft laten uitvoeren door volgens haar deskundige partijen, te weten Strongwood Recherchebureau en Responders B.V. Zij hebben geconcludeerd dat bewijsmateriaal dat overgelegd is in de contactverbodprocedures tussen [eiseres] en [naam 2] gemanipuleerd en niet geverifieerd is, zonder dat kon worden vastgesteld wie de manipulatie heeft gedaan. Ook [eiseres] heeft twee deskundigenrapporten laten opstellen. Volgens de door Fremantle ingeschakelde deskundigen zijn die onderzoeken niet voldoende diepgaand om daaruit af te kunnen leiden dat hun onderzoek ondeugdelijk is. Partijen hebben over en weer de deskundigheid van elkaars deskundigen betwist. De voorzieningenrechter heeft geen reden om aan de deskundigheid van een van de deskundigen zodanig te twijfelen dat aan hun rapport geen waarde toekomt.

3.9. [...] Bij gebrek aan overtuigend tegenbewijs is het niet onrechtmatig om deze omstandigheden in de uitzending te betrekken. [eiseres] had haar positie kunnen versterken door nader onderzoek te laten doen, bijvoorbeeld door het uitlezen van haar telefoon door een deskundige. Op basis van wat er nu voorligt is er onvoldoende om aan te nemen dat de inhoud van de uitzending onvoldoende steun vindt in het beschikbare feitenmateriaal.