Gepubliceerd op maandag 28 oktober 2024
IEF 22320
Rechtbank Midden-Nederland ||
9 okt 2024
Rechtbank Midden-Nederland 9 okt 2024, IEF 22320; ECLI:NL:RBMNE:2024:5788 (ANP tegen Gedaagde), https://ie-forum.nl/artikelen/gedaagde-maakt-inbreuk-op-auteursrecht-anp

Gedaagde maakt inbreuk op auteursrecht ANP

Ktr. rb. Midden-Nederland 9 oktober 2024, IEF 22320; ECLI:NL:RBMNE:2024:5788 (ANP tegen gedaagde) Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) stelt dat de gedaagde een foto, waarop een door haar gemaakt kistje te zien was, zonder licentie op haar website had geplaatst. De gedaagde betwist dit en beweert dat de foto een 'still' was van een televisie-uitzending. De rechtbank oordeelt dat de foto inderdaad auteursrechtelijk beschermd was en dat de gedaagde deze zonder toestemming had gebruikt. De vordering van ANP werd toegewezen, inclusief een schadevergoeding van € 226,88. De tegenvordering van de gedaagde, die stelde dat ANP inbreuk had gemaakt op haar auteursrecht door het kistje zonder toestemming in beeld te brengen, werd afgewezen. De rechtbank vond dat er impliciete toestemming was gegeven voor de openbaarmaking van het kistje en dat er geen sprake was van auteursrechtinbreuk door ANP.

4.3. De kantonrechter ziet anders dan ANP geen reden om aan de geloofwaardigheid van de verklaring van [gedaagde] te twijfelen. Dat zij in eerste instantie tegenover de gemachtigde van ANP het NOS journaal als bron aangaf, maakt dit niet anders. Het maken van een dergelijke vergissing is, zeker als er enige tijd overheen is gegaan, voorstelbaar. Dit geldt ook voor het door haar in haar antwoord genoemde jaartal 2020. Uit de door haar overgelegde productie blijkt duidelijk dat zij het jaar 2019 heeft bedoeld en dat het noemen van 2020 een kennelijke verschrijving betreft. 

4.4. Het verweer baat haar echter niet. Uit de door [gedaagde] overgelegde schermafbeelding blijkt namelijk dat het door [programma] getoonde beeld één op één overeenkomt met de foto van ANP. Uit de overgelegde schermafbeelding kan niet zonder meer worden opgemaakt of het een filmopname van [programma] van het evenement zelf betreft of dat in de uitzending op dat moment een foto (de foto van ANP) wordt getoond. Gelet echter op het feit dat de schermafbeelding volledig gelijk is – ook qua hoek, kleur en belichting – aan de foto van ANP (zoals blijkt uit productie 6, ANP), gaat de kantonrechter er vanuit dat [programma] in haar uitzending de foto van ANP heeft getoond.