Gepubliceerd op woensdag 17 mei 2023
IEF 21426
EUIPO - OHIM ||
15 feb 2023
EUIPO - OHIM 15 feb 2023, IEF 21426; (El Torio tegen BoA ), https://ie-forum.nl/artikelen/grote-kamer-oordeelt-over-term-voor-geitenkaasmerk

Grote Kamer oordeelt over term voor geitenkaasmerk

Grote Kamer EUIPO 15 februari 2023, IEF 21426; Zaaknr. R1083/2018-G (El Tofio tegen EUIPO) In een recente zaak heeft de Grote Kamer van het EUIPO (hierna: de Kamer) uitspraak gedaan over de registratie van een merk dat een regionale taal bevat. Het beroep werd ingediend nadat het Gerecht de eerdere beslissing van de Kamer van Beroep had vernietigd.

De zaak draaide om geitenkaas van de Canarische Eilanden genaamd 'El Tofio'. 'Tofio' is in de taal van de Canarische Eilanden een geitenmelkcontainer die vroeger bij de productie van geitenmelk werd gebruikt. Vandaag de dag worden ze alleen nog maar als ornament of souvenir verkocht. De vraag is nu of 'El Tofio' te beschrijvend is voor het product geitenkaas.

De Kamer begint met te stellen dat beschrijvende termen in merken verboden zijn op grond van artikel 7(1)(c) van de Europese Unie Merkenverordening (EUTMR). Dit is echter alleen het geval als de term precies beschrijft wat het product is. In dit geval is 'El Tofio' geen specifiek type geitenkaas, noch een specifieke kaasbereidingsmethode. Bovendien is er geen verband tussen de gebruikte container en de kenmerken van de resulterende kaas, zoals kwaliteit en smaak. Tot slot stelt de Kamer dat het relevante publiek de term niet direct zou associëren met geitenkaas.

Door deze uitleg voldoet het merk niet aan de criteria voor het beschouwen van 'El Tofio' als 'beschrijvend' zoals bedoeld in artikel 7(1)(c) van de Europese Unie Merkenverordening. Daarnaast zag de Kamer geen reden om de term als merk te weigeren vanwege het ontbreken van 'onderscheidend vermogen'. Als gevolg hiervan heeft de Kamer de eerdere beslissing van het Gerecht vernietigd en mag 'El Tofio' worden ingeschreven als merk.

The mark in question was dominated by the element ‘EL TOFIO’, ‘tofio’ being the name in the Canary Islands’ language for a vessel formerly used for milking goats. However, there was no evidence that ‘tofio’ is a specific type of goat cheese, or a cheese-making method. Additionally, there was no link between the vessel used and the characteristics of resulting cheese, including quality and flavor. Furthermore, it was unreasonable to assume that ‘tofio’ would become associated by the general public with goat cheese.