Gepubliceerd op donderdag 16 november 2017
IEF 17280
Rechtbank Midden-Nederland ||
3 nov 2017
Rechtbank Midden-Nederland 3 nov 2017, IEF 17280; ECLI:NL:RBMNE:2017:5481 (Brothers Evenementen tegen Brothers Weert), https://ie-forum.nl/artikelen/het-publiek-zal-denken-dat-gedaagde-een-nevenvestiging-is-van-grote-landelijk-bekende-onderneming

Het publiek zal denken dat gedaagde een nevenvestiging is van grote landelijk bekende onderneming

Vzr. Rechtbank Midden-Nederland 3 november 2017, IEF 17280; ECLI:NL:RBMNE:2017:5481 (Brothers Evenementen tegen Brothers Weert). Handelsnaamrecht. Het woord "brothers" is de Engelse vertaling van "broers" welke verwijst naar de oprichters van beide horeca-ondernemingen. Het Engels woord is niet beschrijvend voor de horeca en disco-optredens. De handelsnamen zijn gelijk en het werkgebied overlapt. Ondanks dat eiseres een mega-evenementenorganisatie is en gedaagde slechts een café exploiteert met een feestzaal, is er sprake van gelijke aard van ondernemingen. Het publiek zal denken dat gedaagde een nevenvestiging is van eiseres, en in zoverre de ondernemingen met elkaar verwarren. Staking bevolen.

4.12. Gelet op:

- de grote landelijke bekendheid van de handelsnaam van eiseres,

- de gelijke aard van de ondernemingen van partijen

- de overlap in werkgebied en

- de volledige overeenstemming van de kenmerkende onderdelen van de handelsnamen van partijen,

acht de voorzieningenrechter aannemelijk dat het publiek zal denken dat gedaagde een nevenvestiging is van eiseres, en in zoverre beide ondernemingen met elkaar zal verwarren. Dat gevaar voor verwarring wordt nog versterkt door het feit dat partijen landelijk reclame maken via hetzelfde medium (Facebook), voor vergelijkbare evenementen (beide organiseren een Halloween-party en nodigen soms dezelfde artiesten uit) en gebruik maken van hetzelfde ticketburo. Als gedaagde een ander ticketburo zou nemen, zoals zij ter zitting heeft aangeboden, zou dat slechts een klein deel van het verwarringsgevaar wegnemen, maar niet voldoende om dat gevaar te laten verdwijnen. Hetzelfde geldt voor de door gedaagde aangevoerde omstandigheid dat het door haar gehanteerde logo verschilt van dat van eiseres. Het publiek zal vooral letten op de handelsnaam, en minder op de vormgeving daarvan.

4.13. Op grond van het voorgaande is de voorzieningenrechter van oordeel dat gedaagde inbreuk maakt op het handelsnaamrecht van eiseres. De vordering tot staking van deze inbreuk is dan ook toewijsbaar. Dit geldt ook voor de vordering tot staking van het gebruik van de domeinnaam www.brothersweert.nl, ondanks dat deze domeinnaam op dit moment nog niet actief is, omdat de domeinnaam wel is vermeld op de Facebookpagina van gedaagde, en er in zoverre dus sprake is van een dreigende inbreuk.