27 apr 2023
HvJ EU: toestemming verlenen licentie geregeld door nationaal recht
HvJ EU 27 april 2023, IEF 21386; IEFBe 3642; ECLI:EU:C:2023:357 (Legea) Het Europese Hof van Justitie heeft uitspraak gedaan in de zaak Legea. De vier houders van het nationale en gemeenschapsmerk Legea hadden een exclusieve licentie voor het gebruik van dit merk verleend aan Legea S.r.l. Jaren later gaf VW echter te kennen de licentie voor het gebruik van het merk niet te willen laten voortduren. Het merk is desondanks in gebruik gebleven.
De Corte Suprema legde aan het Hof de vraag voor of het Unierecht met zich brengt dat de meerderheid van de gezamenlijke merkhouders kunnen beslissen over de verlening van een licentie aan derden voor het exclusieve gebruik van het gemeenschappelijke merk of dat juist een unanieme beslissing daarvoor vereist is. In het laatste geval vroeg de Corte Suprema ook aan het Hof of het voor een van de medehouders van een merk dat bij unanieme beslissing in licentie is gegeven niet mogelijk is die beslissing eenzijdig te herroepen. Of, dat het tegenovergestelde geldt, en het dus is uitgesloten dat de medehouder blijvend aan zijn oorspronkelijke wilsuiting gebonden is en deze zijn beslissing dus wel degelijk kan herroepen.
De A-G gaf het Hof in overweging om de Corte Suprema te antwoorden dat, in het geval van medehouderschap van een merk, de totstandkoming van de gezamenlijke toestemming van de medehouders om een derde een licentie voor het gebruik van het merk te verlenen of te beëindigen, dient te worden geregeld in de toepasselijke bepalingen van de betrokken lidstaat.
Het Hof (Tiende kamer) gaat hierin mee en verklaart voor recht:
De Eerste richtlijn (89/104/EEG) van de Raad van 21 december 1988 betreffende de aanpassing van het merkenrecht der lidstaten en verordening (EG) nr. 40/94 van de Raad van 20 december 1993 inzake het gemeenschapsmerk
moeten aldus worden uitgelegd dat
de vraag of de beslissing tot verlening of beëindiging van een gebruikslicentie voor een in medehouderschap gehouden nationaal merk of Uniemerk, unanimiteit tussen de medehouders dan wel meerderheid van de stemmen vereist, wordt bepaald door het toepasselijke nationale recht.