Gepubliceerd op vrijdag 4 maart 2022
IEF 20571
Rechtbank Amsterdam ||
9 feb 2022
Rechtbank Amsterdam 9 feb 2022, IEF 20571; ECLI:NL:RBAMS:2022:441 (Red Prestige tegen gedaagde), https://ie-forum.nl/artikelen/inbreuk-op-auteursrecht-op-webshopfoto-s

Inbreuk op auteursrecht op webshopfoto's

Rechtbank Amsterdam 9 februari 2022, IEF 20571; ECLI:NL:RBAMS:2022:441 (Red Prestige tegen gedaagde) In geschil is of gedaagde inbreuk heeft gemaakt op een auteursrecht van Red Prestige op de website www.redprestige.com en op de foto’s op de website. Subsidiair stelt Red Prestige dat gedaagde onrechtmatig heeft gehandeld door slaafs haar website na te bootsen. De rechtbank wijst auteursrecht op de website als geheel af. Ook is er geen slaafse nabootsing van de website onder meer omdat Red Prestige niet onderbouwt dat de website zich in uiterlijke verschijningsvorm onderscheidt van andere, gelijksoortige websites. Gedaagde heeft inbreuk gemaakt op de auteursrechten van Red Prestige op de creatieve productfoto’s en de foto’s van de modellen. De schade wordt begroot op de kosten van de fotografen die eiser heeft ingeschakeld voor het maken van de foto's.

4.6.

Overwogen wordt dat niet in geschil is dat Red Prestige bij de bouw van haar website gebruik heeft gemaakt een door het bedrijf Shopify aangeboden pakket om websites te bouwen. Red Prestige heeft daarbij gebruik gemaakt van het door Shopify aangeboden thema “prestige”. Binnen die tool staat een aantal keuzes wat betreft de inrichting van de website reeds vast. Zo is door [gedaagde] onbetwist gesteld dat het thema “prestige” is voorzien van een hoofdmenu, recht onder het logo, gecentreerd in een balk met zwarte letters tegen een witte achtergrond, dat het lettertype dat Red Prestige heeft gebruikt bij het thema prestige hoort en dat het thema prestige de plaats van de namen van de zonnebrillen bepaalt en de prijs onder het gepresenteerde product. Ter onderbouwing daarvan heeft [gedaagde] informatie over het door Shopify aangeboden pakket overgelegd, alsmede screenprints van diverse andere webshops die eveneens met gebruikmaking van het thema “prestige” van Shopify zijn gebouwd. De rechtbank is op grond daarvan van oordeel dat [gedaagde] voldoende heeft onderbouwd dat de website van Red Prestige in grote mate de stempel draagt van de keuzes die reeds in het thema “prestige” door Shopify zijn vastgelegd en dat de keuzes die Red Prestige in aanvulling op het pakket van Shopify heeft gemaakt niet van dien aard zijn dat de website van Red Prestige daardoor een (nieuw) eigen, oorspronkelijk karakter heeft. De rechtbank ziet daarbij wel dat Red Prestige tijd en geld heeft geïnvesteerd om haar webshop aantrekkelijk te laten ogen, maar de keuzes die Red Prestige in aanvulling op de reeds in het thema “prestige” vastgelegde keuzes heeft gemaakt zijn te weinig oorspronkelijk ten opzichte van wat reeds in andere vergelijkbare webshops, het zogenoemde reeds bestaande vormgevingserfgoed, wordt gebruikt. De rechtbank is daarom van oordeel dat op de website van Red Prestige (als geheel) geen auteursrecht rust. Dat, waarover hierna meer, de website van Red Prestige foto’s bevat waarop wel een auteursrecht van Red Prestige rust, maakt dat niet anders. Dat betekent niet dat als gevolg daarvan de gehele website van Red Prestige auteursrechtelijk beschermd is. Het auteursrecht beperkt zich dan tot die foto’s. Nu op de website van Red Prestige (als geheel) geen auteursrecht rust, is de primair gevorderde verklaring voor recht dat [gedaagde] een inbreuk maakt op het auteursrecht op de website niet toewijsbaar.