Gepubliceerd op dinsdag 20 september 2005
IEF 935
De weergave van dit artikel is misschien niet optimaal, omdat deze is overgenomen uit onze oudere databank.

intellectueel eigendom en de gevolgen ervan

Informatieprofessional.nl bericht dat tijdens de onlangs gehouden World Library and Information Congress onder meer het intellectueel eigendom en de gevolgen ervan voor bibliotheken aan bod kwam. Wilma Mossink doet verslag, o.a over de problematiek van het digitalisering van documenten en schrijnende voorbeelden waaruit blijkt dat het auteursrecht ertoe bijdraagt dat onderwijs en gezondheidszorg en de groei naar een betere samenleving wordt gehinderd.

"Het was al snel duidelijk dat digitalisering van documenten veel problemen oplevert. Dit wordt deels veroorzaakt dat in veel landen geen uitzondering op het auteursrecht bestaat voor preservering en het openbaar maken van gedigitaliseerde documenten. In veel landen is ook het openbaar maken van gedigitaliseerde documenten die ’out of print’ zijn niet toegestaan. Veel bibliothecarissen ondervonden dat onderhandelingen – met uitgevers – over (retro-)digitalisering moeilijk zijn en veel tijd vergen. Hoewel veel landen bepalingen kennen over een wettelijk depot van (gedrukte) publicaties, is het opvallend dat dit depot zich niet of nauwelijks uitstrekt tot elektronische publicaties. Dit levert veel onduidelijkheden op.

(...)Maximiliano Santa Cruz, vertegenwoordiger van de permanente delegatie van Chili bij de WTO in Genève schetste de wijze waarop rijkere landen, en dan vooral de Europese Gemeenschap en de Verenigde Staten, via bilaterale handelsovereenkomsten hun auteursrechtenregime opleggen aan ontwikkelingslanden…Hoe desastreus FTA’s en de TRIPS-Plus bepalingen uitwerken in ontwikkelingslanden in Afrika liet Denise Nicholson, bibliothecaris van de University of Witwatersrand in Johannesburg Zuid-Afrika, in haar presentatie zien. Nicholson bracht naar voren dat de meeste van Afrikaanse landen al grote moeite hebben te voldoen aan de bepalingen van het TRIPS-verdrag en dat de nog stringentere bepalingen van FTA’s hen zeer onder druk zetten. Zij meldde dat het auteursrecht het onmogelijk maakt auteursrechtelijk beschermde artikelen te kopiëren voor bijvoorbeeld verpleegsters die essentiële informatie willen verspreiden over HIV/AIDS aan gezondheidswerkers, tenzij hiervoor hoge royalty’s worden betaald…Nicholson gaf meer schrijnende voorbeelden waaruit bleek dat het auteursrecht ertoe bijdraagt dat onderwijs en gezondheidszorg en de groei naar een betere samenleving wordt gehinderd. Lees hier meer.