Gepubliceerd op dinsdag 2 augustus 2005
IEF 729
De weergave van dit artikel is misschien niet optimaal, omdat deze is overgenomen uit onze oudere databank.

Kamervragen

Kamervragen met antwoord 2004-2005, nr. 2090, Tweede Kamer. Antwoord op de kamervragen omtrent het onderzoek van OSSOS naar de financiele aspecten van een migratie naar open source software waarnaar het Programma Open Standaarden en Open Source Software (zie hier) voor de overheid een onderzoek liet uitvoeren.

De eerste twee onderzoeken van resp. professor Strikwerda en Victor de Pous werden niet gepubliceerd door OSSOS, het derde onderzoek dat verricht werd door SEO wel. OSSOS achtte de eerste publicaties niet geschikt voor de doelgroep. Minister Pechtold is van mening dat 'het gaat om twee geheel verschillende, los van elkaar staande onderzoeken', en dat de onderzoeken van Strikwerda en De Pous niet beantwoordden aan de onderzoeksvraag. Beide schrijvers denken hier echter anders over, volgens Strikwerda en de Universiteit van Amsterdam is er samengewerkt en staan de onderzoeken niet los van elkaar, er zijn zelfs overeenkomsten in de tekst van beide onderzoeken.

Vragen van de leden Gerkens (SP) en Vendrik (GroenLinks) aan de ministers voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties envan Economische Zaken over het onderzoek OSOSS.(Ingezonden 7 juni 2005)

1 Wat is uw reactie op het bericht «Twijfel objectiviteit onderzoek OSOSS»?
2 Is het waar dat het deze week gepresenteerde rapport van OSOSS niet het eerste is? Zo ja, zijn de eerdere rapporten ooit gepresenteerd? Zo neen, waarom niet? Zo ja, waar kunnen deze rapporten opgevraagd en ingezien worden?
3 Is het waar dat professor Strikwerda van het Nolan Norton Institute is gevraagd bepaalde conclusies, zoals de oproep voor een Activity Based Costing waarbij kosten aan activiteiten worden toebedeeld af te zwakken?
2 Zo neen, waarom niet? Zo ja, wat was het doel hiervan?
4 Is professor Strikwerda verzocht passages uit de tekst, waaronder het voorwoord, te schrappen? Zo neen, waarom niet? Zo ja, met welk doel?
5 Met welk doel is het onderzoek verricht?
6 Is het waar dat de onderzoeken van de heren Strikwerda en De Pous niet geschikt waren voor de doelgroep? Zo neen, waarom niet?7 Kunt u uitleggen wanneer een onderzoek geschikt is voor een doelgroep? Welke criteria worden hierbij gehanteerd?
8 Deelt u de mening dat onderzoeken, ongeacht de uitkomsten, zoveel mogelijk openbaar moeten worden gemaakt? Zo neen, waarom niet?

Antwoord

Antwoord van minister Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties), mede namens de minister van Economische Zaken.(Ontvangen 11 juli 2005)

1, 2 en 5
Aan het Nolan Norton Institute (NNI) is gevraagd een analyse uit te voeren naar de kosten en baten van het breed toepassen van open standaarden en open source software bij de overheid. Een deel van dit onderzoek is opgedragen aan NNI-medewerker professor Strikwerda en een ander deel heeft NNI uitbesteed aan de Stichting Economisch Onderzoek (SEO) van de universiteit van Amsterdam. Het rapport van SEO beantwoordde de voornoemde onderzoeksvraag en is als resultaat van het onderzoek gepubliceerd. Het concept rapport van professor Strikwerda sloot onvoldoende aan bij de onderzoeksvraag. Na goed overleg met het NNI is het onderzoek van professor Strikwerda beëindigd en niet gepubliceerd. De rapportage is niet geheim en als bijlage toegevoegd bij deze antwoorden.

3 en 4
Met NNI is herhaaldelijk besproken dat het concept-rapport van Strikwerda de onderzoeksvraag onvoldoende beantwoordde.

6 en 7
Het gaat hier om twee geheel verschillende, los van elkaar staande onderzoeken. De reden voor het niet publiceren van het rapport van professor Strikwerda is vermeld in het antwoord op vraag 1. Een onderzoek dient allereerst de onderzoeksvraag te beantwoorden. Rapporten worden in het algemeen breed beschikbaar gesteld. Specifieke doelgroepen zijn daarbij veelal niet aan de orde.

De in het artikel in «Webwereld» eveneens genoemde brochure van de heer De Pous was bedoeld als een praktische handleiding voor overheden ten aanzien van de juridische aspecten van open source software. Het uitbrengen van eendergelijke handleiding onder verantwoordelijkheid van de overheid bleek op korte termijn echter niet haalbaar. De brochure van de heer de Pous is op internet te vinden onder: https://www.automatiseringgids.nl/info/pdf/DEPOUS-ROSS.pdf.

8
Ja.