Gepubliceerd op donderdag 11 januari 2024
IEF 21835
EUIPO - OHIM ||
18 jan 2024
EUIPO - OHIM 18 jan 2024, IEF 21835; R 827/2023-2 (PRADA tegen EUIPO), https://ie-forum.nl/artikelen/merkinschrijving-van-prada-patroon-grotendeels-afgewezen

Merkinschrijving van PRADA-patroon grotendeels afgewezen

BoA EUIPO 18 december 2023, IEF 21835, IEFbe 3706; R 827/2023-2 (PRADA tegen EUIPO). In 2022 heeft designerbrand PRADA bovenstaand patroon ingeschreven als merk voor diverse klassen. Deze aanvraag werd in 2023 grotendeels afgewezen door het EUIPO op grond van artikel 7 lid 1 onder b EUTRM. Dit oordeel werd gebaseerd op het feit dat consumenten het ‘simpele’ patroon van PRADA niet snel zullen herkennen en dat dit gebruik van driehoeken onvoldoende onderscheidend is. PRADA gaat tegen dit oordeel in beroep. Zij is van mening dat het gebruik van patronen in de mode-industrie een “established trade practice” is en dat de simpliciteit van het patroon niet af zou mogen doen aan de inschrijfbaarheid daarvan. Immers zou het relevante publiek het patroon onmiddellijk koppelen aan PRADA. In deze zaak neemt de Kamer van Beroep een beslissing.

De Kamer benadrukt dat het Hof zich al vaker heeft uitgelaten over het niet-onderscheidende karakter van eenvoudige en alledaagse vormen. Dit geldt volgens de Kamer ook voor het PRADA patroon. Het patroon van (ondersteboven) driehoeken is een elementair en alledaags figuratief patroon en bevat geen opmerkelijke afwijkingen ten opzichte van een conventionele plaatsing van dergelijke figuren wanneer er een driehoekig patroon zou worden gecreëerd. Het relevante publiek zal het patroon dan ook niet opvatten als een merk, maar eerder als een designkeuze. Om deze redenen wijst de Kamer het beroep van PRADA af. Dit oordeel van de Kamer is in lijn met eerdere beslissingen omtrent de inschrijvingen van eenvoudige patronen.