Gepubliceerd op donderdag 22 juli 2021
IEF 20109
Rechtbank Den Haag ||
14 jul 2021
Rechtbank Den Haag 14 jul 2021, IEF 20109; ECLI:NL:RBDHA:2021:7652 (Stratco tegen HSWT), https://ie-forum.nl/artikelen/minimale-overeenstemming-leidt-niet-tot-verwarringsgevaar

Uitspraak ingezonden door Lars Bakers en Marissa Brinks, Bingh.

Minimale overeenstemming leidt niet tot verwarringsgevaar

Rechtbank Den Haag 14 juli 2021, IEF 20109; ECLI:NL:RBDHA:2021:7652 (Stratco en Pegasus tegen Sweet Now en HSWT) Stratco is enig aandeelhouder van de Hyet Holding. Hyet Holding is exclusief houder van het niet overdraagbare woordmerk HYET. HSWT heeft voorafgaand aan de afgebroken onderhandelingen met Stratco het woordmerk HYET gebruikt. Stratco is van mening dat HSWT hiermee inbreuk heeft gemaakt op het HYET-merk. Daarnaast stelt Stratco dat er sprake is van verwarringsgevaar tussen het gebruik van HYET en HSWT. De rechtbank is het hier niet mee eens en stelt dat de rechtsbetrekking tussen beide gedurende de onderhandeling beheerst werd door de redelijkheid en billijkheid. Hierbij had Stratco een redelijke termijn aan HSWT moeten gunnen om het gebruik van het merk te staken. Het woordmerk was namelijk inmiddels al geïntegreerd binnen HSWT. Wat betreft het verwarringsgevaar oordeelt de rechtbank dat er slechts een minimale overeenstemming tussen beide merken bestaat en dat dit geen verwarringsgevaar oplevert.

4.19. Auditief is er op z'n best minimale overeenstemming tussen het HYET-woordmerk en het HSWT-teken. Alleen de t-klank van de 'T' aan het eind leidt tot enige auditieve overeenstemming. HYET (phonetisch Hai-et) klinkt heel anders dan het woordelement HSWT (H-S-W-T), waarbij de achtereenvolgende letters zullen worden uitgesproken. Dat verschil is nog groter in andere talen dan het Nederlands, bijvoorbeeld Engels en Frans. Verder maakt de tekst onder dit woordelement deel uit van het HSWT-teken, terwijl het HYET-woordmerk alleen het woord HYET bestaat.

4.20. Ook visueel is er minimale overeenstemming tussen het HYET-woordmerk en het HSWT-teken, omdat het woordelement in het HSWT-teken net als het HYET-woordmerk in hoofdletters is geschreven en bestaat uit vier letters, beginnend met een H en eindigend met een T. Het HYET-woordmerk zal visueel als woord worden gezien, terwijl het HSWT woordelement in het HSWT-teken een verzameling letters is. Verder is dit element een onderdeel van het HSWT-teken, dat ook een beeldelement aan de linkerkant heeft en tekst onder het HSWT-woordelement.