Gepubliceerd op maandag 18 februari 2008
IEF 5643
De weergave van dit artikel is misschien niet optimaal, omdat deze is overgenomen uit onze oudere databank.

Nog twee tafelredes Boek9.nl IE Diner

dcb.gifProf. mr. drs. M. de Cock Buning, EK Brussel 2008: Auteursrecht-Mediarecht 1-0!

“Graag maak ik melding van een daverend succes voor het auteursrecht. Het heeft het met veel bombarie in de nieuwe Televisie Richtlijn3 ingevoerde toegangsrecht, per direct uitgeschakeld.

(…) 10 jaar later is er dan toch een toegangsrecht gekomen. Let wel: we draaien het perspectief 180 graden. Beoogd is nu niet een exclusief recht waarmee toegang kan worden onthouden maar juist het doorbreken van exclusieve rechten ten behoeve van de transnationale ontvangstvrijheid. Het gaat dan ook om een regeling binnen het mediarechtelijk domein.”

Lees de gehele tafelrede hier

qa.gifProf. mr. A.A. Quaedvlieg,  Zebra’s in het oerwoud: humanitaiere dilemma’s bij de bescherming van traditionele strepenmotieven te zuiden van equatoriaal Afrika.

Hoogedelachtbaar wto arbitrage panel! Nog maar 10 jaar geleden zou ondenkbaar zijn geweest wat hier nu in 2018 gebeurt. De Afrikaanse lidstaten hebben geklaagd over Nederland bij het WTO. Het betreft de zogeheten Zebrapad exceptie in art. 1 van de Wet van 2016 op de Bescherming van Folklore en Traditionele Know How. Die wet implementeert voor Nederland de Europese richtlijn Indigenous Knowledge in the Information Society van 2015 alsmede de St. Tropez-ronde van 2014 van het WTO/TRIPs Verdrag waar de richtlijn op is gebaseerd.

Wat is er aan de hand? De biologische tekening van de Zebra is een geliefd motief in traditionele samenlevingen. De klagende lidstaten stellen dat het motief beschermde folklore is. Nederland, dat die claim al had voorzien en ook de bedreiging die zij kon vormen voor het Nederlandse Zebrapad, heeft bij wet in ieder geval zebrapaden onder de werking van een uitzondering gebracht.

Lees de gehele tafelrede hier