Gepubliceerd op maandag 18 juni 2018
IEF 17772
Rechtbank Noord-Nederland ||
15 jun 2018
Rechtbank Noord-Nederland 15 jun 2018, IEF 17772; ECLI:NL:RBNNE:2018:2252 (Huurstunt tegen NDC-Sikkom.nl), https://ie-forum.nl/artikelen/onderzoek-naar-onjuistheden-in-beschuldiging-net-zo-min-als-de-juistheid-kan-niet-in-kort-geding

Onderzoek naar onjuistheden in beschuldiging, net zo min als de juistheid, kan niet in kort geding

Vzr. Rechtbank Noord-Nederland 15 juni 2018, IEF 17772; ECLI:NL:RBNNE:2018:2252 (Huurstunt tegen NDC-Sikkom.nl) Mediarecht. Onrechtmatige publicaties. Huurtstunt is een website waarop dagelijks huurwoningadvertenties worden geplaatst. Indien een woningzoekende echter wil reageren op advertenties, moet een maandelijks betaald premiumaccount worden afgesloten. Sikkom heeft voorafgaand aan de publicatie veel klachten ontvangen. Een journalist bij Sikkom publiceert een artikel "(...) : samen op boevenpad om studenten dubbel te verneuken". Er is nader onderzoek nodig, voor de beantwoording van de vraag of in hoeverre de beschuldiging van Sikkom ongegrond is, waarvoor een kort geding zich niet leent. Er kan niet met voldoende mate van zekerheid worden vastgesteld dat de beschuldiging in het artikel op onjuistheden berust (net zo min als kan worden vastgesteld dat de beschuldiging juist is). Vordering wordt afgewezen.

4.7. [bedrijf 1] heeft ter onderbouwing van haar stelling dat de beschuldiging onterecht is aangevoerd dat zij geen huurwoningen op [bedrijf 1] plaatst waarvoor zij geen toestemming heeft van de eigenaar c.q. makelaar. [bedrijf 1] stelt dat zij met verschillende makelaars de afspraak heeft dat het aanbod op de website van de makelaar wordt gekoppeld met [bedrijf 1] waardoor - via de software - het aanbod van de makelaars wordt gesynchroniseerd met [bedrijf 1] . [bedrijf 1] stelt dat zij in totaal 78 actieve koppelingen met externe partijen heeft. Volgens haar komt het wel eens voor dat een makelaar waarmee zij een samenwerking heeft, niet met de eigenaar c.q. oorspronkelijke aanbieder van de desbetreffende woning heeft gecommuniceerd dat er een samenwerking is met [bedrijf 1] en dus niet bekend is met een vermelding van de huurwoning op [bedrijf 1] . Zij stelt echter dat zodra zij daarmee bekend raakt, de desbetreffende huurwoningen direct van haar site te verwijderen. Dat accounthouders mogelijk berichten hebben ontvangen dat woningen al verhuurd zijn, is er volgens [bedrijf 1] in gelegen dat er een grote vraag is naar huurwoningen en een klein aanbod en niet - zoals Sikkom aanvoert - dat het aanbod niet actueel zou zijn dan wel dat [bedrijf 1] niet bevoegd was om deze woningen op [bedrijf 1] als te huur aan te bieden.

4.10. Voor zover het verweer van Sikkom met betrekking tot de inhoud en de hoeveelheid van de klachten en de verklaringen van de makelaars (zoals is verwoord in r.o. 4.8.) feitelijk juist is, kunnen die klachten en die verklaringen de onder 4.4. bedoelde beschuldiging in redelijkheid dragen. Dan zou [bedrijf 1] accounthouders die op zoek zijn naar een huurwoning immers laten betalen voor een aanbod aan huurwoningen, terwijl -naar [bedrijf 1] zelf weet-een substantieel deel van dat aanbod in werkelijkheid niet kan worden gehuurd. In hoeverre Sikkom feitelijk gelijk heeft, kan in dit kort geding echter niet worden vastgesteld, omdat [bedrijf 1] de juistheid daarvan betwist. Voorshands heeft Sikkom evenwel voldoende aannemelijk gemaakt dat de gewraakte beschuldiging is gebaseerd op behoorlijk onderzoek.