Gepubliceerd op maandag 17 april 2023
IEF 21362
Rechtbank Den Haag ||
29 mrt 2023
Rechtbank Den Haag 29 mrt 2023, IEF 21362; ECLI:NL:RBDHA:2023:5375 (Polmos tegen Top Logistics), https://ie-forum.nl/artikelen/polmos-legt-beslag-op-namaak-wodka

Polmos legt beslag op namaak-wodka

Rb. Den Haag 29 maart 2023, IEF 21362; ECLI:NL:RBDHA:2023:5375 (Polmos tegen Top Logistics) Partijen in deze zaak zijn Polmos, een Poolse producent van verschillende alcoholische dranken, en Top Logistics, een logistieke dienstverlener met opslagfaciliteiten. Polmos heeft diverse merkregistraties voor het merk BELVEDERE, een bekend wodkamerk. Polmos beschuldigt Top Logistics van betrokkenheid bij de opslag en distributie van namaakproducten van BELVEDERE-wodka. Polmos heeft daarom beslag laten leggen bij Top Logistics vanwege deze vermeende merkinbreuk.

Polmos heeft in augustus 2022 beslag laten leggen op 60 pallets met BELVEDERE-producten bij Loendersloot Internationale Expeditie B.V.. De deurwaarder heeft toen vastgesteld dat het ging om namaakproducten op basis van visuele kenmerken op de etiketten van de flessen. Naar aanleiding van deze beslaglegging heeft Loendersloot vrijwillig informatie verstrekt over alle namaak BELVEDERE-producten die sinds december 2021 waren opgeslagen bij Loendersloot. Uit een analyse van de verstrekte informatie bleek dat Top Logistics betrokken was bij de distributie van de namaakproducten. Polmos heeft vervolgens verlof gekregen om beslag te laten leggen bij Top Logistics op 25 augustus 2022. Hierbij zijn 143 pallets met 64.470 flessen BELVEDERE-wodka in beslag genomen in de loods van Top Logistics. De deurwaarder heeft nogmaals geconstateerd dat het ging om namaakproducten.

Het oordeel van de rechtbank is dat Polmos voldoende heeft onderbouwd en aannemelijk heeft gemaakt dat klanten van Top Logistics handelen in namaak BELVEDERE-producten. Dit wordt ondersteund door het proces-verbaal van de deurwaarder en de bijgevoegde foto's waarop fouten op de verpakkingen te zien zijn. Top Logistics neemt het standpunt in dat deze fouten ook op de originele flessen voorkomen. De rechtbank oordeelt dat Top Logistics dit standpunt onvoldoende heeft onderbouwd en acht het niet aannemelijk dat de aangetroffen fouten ook op originele producten voorkomen. De inbeslaggenomen producten worden daarom aangemerkt als inbreukmakend op grond van de Unie Merkenverordening.

De rechtbank oordeelt dat Top Logistics een gedetailleerde opgave moet verstrekken van de herkomst en distributie van alle namaakproducten die in haar loods zijn opgeslagen, waarbij een onafhankelijke ICT-deskundige de opgave controleert.

4.3. Naar voorlopig oordeel heeft Polmos voldoende onderbouwd gesteld en daarmee aannemelijk gemaakt dat klanten van Top Logistics handelen in Namaak BELVEDERE Producten. Polmos heeft in dit verband verwezen naar het proces-verbaal van de deurwaarder en de daarbij gevoegde foto’s. Op de foto’s is te zien dat de in 2.5 beschreven fouten op de verpakkingen van de producten zijn aangetroffen. Deze fouten duiden er voorshands oordelend voldoende op dat de betreffende producten namaakproducten zijn. Top Logistics heeft dat weliswaar betwist, maar deze betwisting op geen enkele manier handen en voeten gegeven. Het is volstrekt niet aannemelijk dat de aangetroffen fouten ook voorkomen op originele BELVEDERE Producten. Dat ligt ook niet voor de hand, omdat verwacht mag worden dat Polmos geen typefouten maakt in [in het uitgesproken vonnis is hier een beschrijving van fouten opgenomen, die in deze versie op grond van artikel 29 Rv niet is opgenomen]. Dit betekent dat de in beslag genomen producten voorshands zijn aan te merken als merkinbreukmakend zoals bedoeld in artikel 9 lid 2 sub a UMVo.

4.4. Tussen partijen is niet in geschil dat Top Logistics diensten heeft verleend aan derden, die – naar het zich voorlopig oordelend laat aanzien – handelen in deze Namaak BELVEDERE Producten. Uit de informatie zoals hiervoor in 2.7 tot en met 2.9 is opgenomen, blijkt voorshands oordelend in ieder geval dat Top Logistics’ opdrachtgevers Claymont en Leucana inbreuk hebben gemaakt op de BELVEDERE Merken van Polmos door te handelen in Namaak BELVEDERE Producten. Het betrof Namaak BELVEDERE Producten afkomstig uit de haven van Poti en in het eerste half jaar van 2022 door Leucana vervoerd naar Rotterdam en verkocht aan Claymont, die de goederen liet inslaan, opslaan en/of uitslaan door Top Logistics. De voorzieningenrechter komt daarmee toe aan de beoordeling van de verschillende vorderingen.