Gepubliceerd op donderdag 21 april 2022
IEF 20669
Rechtbank Amsterdam ||
19 apr 2022
Rechtbank Amsterdam 19 apr 2022, IEF 20669; ECLI:NL:RBAMS:2022:2083 (Q-Dance tegen Q-Music), https://ie-forum.nl/artikelen/q-music-overtreedt-co-existentie-overeenkomst

Uitspraak ingezonden door Jorn Torenbosch, Universiteit Utrecht en KLOS c.s.

Q-Music overtreedt co-existentie overeenkomst

Vzr. Rb Amsterdam 19 april 2022, IEF 20669, IEFbe 3425; ECLI:NL:RBAMS:2022:2083 (Q-Dance tegen Q-Music) Q-Dance organiseert in Nederland muziekfestivals en -evenementen. Hiervoor heeft Q-Dance het woordmerk Q-Dance als Beneluxmerk gedeponeerd. Q-Music exploiteert een commerciële radio-omroep die uitzendt onder de naam Q-Music. Partijen hebben een co-existentie overeenkomst gesloten. Zij spraken hiermee af dat partijen hun respectievelijke activiteiten naast elkaar in dezelfde landen kunnen uitvoeren op zodanige wijze dat het voor het publiek zo duidelijk mogelijk is dat partijen niet aan elkaar gelieerd zijn. Ze spraken ook af dat partijen niet rechtstreeks met elkaar in concurrentie treden.

In deze zaak overtreedt Q-Music de co-existentie overeenkomst volgens Q-Dance. Dit omdat Q-Music dance-programma’s verzorgt en zij dancemuziek uitzendt. Hiermee overtreedt Q-Music volgens Q-Dance de co-existentie overeenkomst. De voorzieningenrechter oordeelt dat in de co-existentie overeenkomst geen beperking tot hardstyle, hardhouse en hardcore kan zijn bedoeld. Alle dancemuziek valt eronder, dus Q-Music overtreedt de overeenkomst. Daarnaast is de voorzieningenrechter van oordeel dat het geen rechtvaardiging oplevert voor Q-Music dat het naast elkaar bestaan van de partijen geen verwarring oplevert. De voorzieningenrechter oordeelt dat het voldoende aannemelijk is dat de bodemrechter de vorderingen van Q-Dance zal toewijzen.

4.5. Dat partijen in de visie van Q-Music prima naast elkaar kunnen bestaan (en dit al 17 jaar doen), zonder dat dit volgens Q-Music verwarring oplevert, vormt geen rechtvaardiging voor Q-Music om zich niet aan de overeenkomst te houden.