Gepubliceerd op maandag 11 november 2024
IEF 22364
Rechtbank Overijssel ||
31 okt 2024
Rechtbank Overijssel 31 okt 2024, IEF 22364; ECLI:NL:RBOVE:2024:5656 (Lens Media tegen Google), https://ie-forum.nl/artikelen/rechtbank-beveelt-google-tot-verstrekking-gebruikersgegevens-na-auteursrechtinbreuk

Rechtbank beveelt Google tot verstrekking gebruikersgegevens na auteursrechtinbreuk

Rb. Overijssel 31 oktober 2024, IEF 22364; ECLI:NL:RBOVE:2024:5656 (Lens Media tegen Google) Lens Media ontdekte dat haar auteursrechtelijk beschermde instructievideo’s zonder toestemming op een YouTube-kanaal werden vertoond en verzocht de rechtbank om Google te bevelen de gegevens van de gebruiker achter het kanaal te verstrekken. Google betwistte het verzoek, stellende dat Lens Media niet aan de vereisten van artikel 843a Rv had voldaan. De rechtbank oordeelt dat Lens Media voldoende had aangetoond dat zij auteursrechthebbende is en dat er sprake was van auteursrechtinbreuk. De rechtbank stelt vast dat Lens Media een rechtmatig belang heeft bij de gevraagde gegevens om juridische stappen te kunnen ondernemen. De verzochte gegevens worden als voldoende specifiek beschouwd, met uitzondering van enkele te algemene verzoeken. De rechtbank beveelt Google om binnen veertien dagen de namen, telefoonnummers, e-mailadressen, IP-adressen, woon- en verblijfadressen, en geboortedatum van de gebruiker te verstrekken, voor zover deze gegevens daadwerkelijk aan Google zijn verstrekt.

5.8. Lens Media heeft gesteld en op de mondelinge behandeling nader toegelicht dat zij de gebruiker van [kanaalnaam] wenst aan te schrijven en te sommeren om de auteursrechtinbreuk te staken en, indien daaraan geen gehoor wordt gegeven, een gerechtelijke procedure (op grond van onrechtmatige daad) wenst te starten. Lens Media wil daarbij haar schade verhalen. Zij stelt dat zij inkomsten misloopt omdat men in plaats van het tegen betaling afnemen van haar iTheorie cursus, de cursus op [kanaalnaam] gratis kan volgen. Haar schade schat zij op dit moment met toepassing van de tarievenlijst van de Stichting Beeld Anoniem op € 21.000,00. Alleen met de gebruikersgegevens kan zij de gebruiker identificeren en met de (rechts)persoon contact opnemen om uiteindelijk bovengenoemde stappen instellen, aldus Lens Media. 

5.9. Anders dan Google meent, heeft Lens Media met deze toelichting naar het oordeel van de rechtbank voldoende inzichtelijk gemaakt wat zij voornemens is te doen met de gebruikersgegevens en haar belang bij die gegevens voldoende onderbouwd. Aan het beroep van Google op de uitspraak van het Hof Arnhem-Leeuwaarden van 5 november 2019 (ECLI:NL:GHARL:2019:9352), gaat de rechtbank voorbij. Anders dan in die zaak, gaat het in de onderhavige procedure om de gegevens van één gebruiker die al meer dan één jaar vijf instructievideo’s gratis vertoont op [kanaalnaam] . Het voorgaande maakt dat Lens Media naar het oordeel van de rechtbank een rechtmatig belang heeft bij de verstrekking van de gebruikersgegevens.