Gepubliceerd op woensdag 8 juni 2016
IEF 16005
Rechtbank Midden-Nederland ||
23 mei 2016
Rechtbank Midden-Nederland 23 mei 2016, IEF 16005; ECLI:NL:RBMNE:2014:7600 (rectificerende mails), https://ie-forum.nl/artikelen/rectificerende-mails-e-mail-als-niet-verzonden-beschouwen

Rectificerende mails: 'e-mail als niet verzonden beschouwen'

Vzr. Rechtbank Midden-Nederland 23 mei 2014, IEF 16005; ECLI:NL:RBMNE:2014:7600 (rectificerende mails)
Mediarecht. Onrechtmatige publicatie. Eiser en gedaagde hebben een affectieve relatie gehad. Er zijn meerdere lastermails naar familie, vrienden en ex-vrouw van eiser. Het is onvoldoende aannemelijk geworden dat gedaagde zich richting een breed publiek op onrechtmatige wijze heeft uitgelaten; een openbare rectificatie in de Telegraaf, Flevopost en Almere Vandaag is buiten proportioneel en zal eerder tot het oprakelen van het conflict leiden dan tot herstel van de reputatie. De voorzieningenrechter beslist dat gedaagde meerdere rectificerende mails moet versturen waarin zij vermeld zich onrechtmatig te hebben uitgelaten en mail als niet verzonden of gezegd moet worden beschouwd.

4.11. Voor toewijzing van de vordering tot het plaatsen van een rectificatie in de Telegraaf, Flevopost en Almere Vandaag zoals gevorderd onder I. acht de voorzieningenrechter geen plaats. Op grond van hetgeen in deze procedure naar voren is gebracht, is onvoldoende aannemelijk geworden dat [gedaagde] zich richting een breed publiek op onrechtmatige wijze heeft uitgelaten jegens [eiser] . Er is geen sprake geweest van een openbare publicatie, noch is aannemelijk geworden dat [gedaagde] zich tot meer dan de hier genoemde personen heeft gewend. Een openbare rectificatie is daarmee buiten proportioneel en zal eerder tot het oprakelen van het conflict leiden dan tot herstel van de reputatie van [eiser] .

4.13. Een rectificatie dient zich naar het oordeel van de voorzieningenrechter te beperken tot het rechtzetten van eerdere onjuiste/onrechtmatige mededelingen. Daarbij dient de formulering zo objectief mogelijk te zijn en zich te beperken tot feiten, in die zin dat de onjuistheid van de gewraakte mededeling enerzijds en de werkelijke stand van zaken anderzijds daaruit duidelijk blijken. De rectificatie dient derhalve te luiden zoals hierna vermeld.

5.1. gebiedt [gedaagde] om binnen 7 dagen na verzoek daartoe van de zijde van [eiser] , een rectificatie te verzenden aan de geadresseerde van haar e-mail van 14 maart 2014 02:57 uur (de heer [F] , productie 1 van [eiser] ), met een kopie aan [eiser] , met de navolgende inhoud:

"Onderwerpregel: rectificatie
In mijn e-mail van 14 maart 2014 02:57 uur heb ik mij onrechtmatig uitgelaten over de heer [eiser] . Op last van de rechtbank Midden-Nederland, bij vonnis van 23 mei 2014, verzoek ik u die e-mail als niet verzonden te beschouwen.
[gedaagde] ”