22 jun 2023
Ingezonden door Jesper Vrielink, Jeroen Boelens en Marlous Schrijvers, NautaDutilh N.V.
Scotch & Soda behaalt winst in kort geding
Rechtbank Amsterdam 22 juni 2023, IEF 21509 (Wunderman Thompson/Scotch & Soda c.s.) Het gaat om een kort geding. Na het faillessement van de Nederlandse tak van Scotch & Soda is een doorstart gerealiseerd. De webshops worden nu beheerd door S&S Europe, de merken zijn overgenomen door S&S Operations. Voor de exploitatie van deze webshops hebben Scotch & Soda c.s. - voorgaand aan het faillessement - enkele softwarepakketten gekocht van, onder andere, Wunderman Thompson, waarbij Wunderman Thompson ook diensten heeft verricht voor Scotch & Soda. Ten tijde van het faillessement zijn deze diensten nog niet betaald. Wunderman Thompson vordert staking van het gebruik van de software met een beroep op hun auteursrecht en een beroep op hun bedrijfsgeheimen.
De rechtbank Amsterdam heeft een aantal op- en aanmerkingen aan de eisen die Wunderman Thompson stelt. Zo blijkt dat beide partijen een andere lezing van de dienstenovereenkomst hebben en heeft Wunderman Thompson 24 uur voor de zitting geprobeerd om haar eis te vermeerderen. Daarbij geeft Wunderman Thompson ook niet goed aan op welke werken het vermeende auteursrecht precies zou rusten. Wunderman Thompson brengt 'een wirwar van onderwerpen waar zondere nadere uitleg geen chocola van valt te maken'. Ook tijdens de zitting is geen nadere uitleg gegeven, waardoor de rechtbank niet tot een beoordeling van de gestelde auteursrechten van Wunderman Thompson kan komen. Een verdere reden om de vorderingen van Wunderman Thompson af te wijzen vindt de rechtbank in het feit dat de webshop van Scotch & Soda uit de lucht zou moeten worden gehaald, omdat de code die door Wunderman Thompson is geschreven niet te ontvlechten is van de overige software waar de webshop voor haar bestaan van afhankelijk is. Dit zou funest zijn voor een bedrijf dat een doorstart probeert te maken na een faillessement. De rechtbank doet de vorderingen die op bedrijfsgeheimen steunen op dezelfde manier af. Het is niet duidelijk welke geheimen of rechten precies bedoeld worden, wat een afwijzing van de vorderingen rechtvaardigt.
4.8 Maar ook als zou worden aangenomen dat artikel 4.5. van de overeenkomst van toepassing is. is onduidelijk op welke werken het auteursrecht van WT dan zou rusten. In de dagvaarding wordt gesproken van door WT “opgeleverde computerprogrammatuur”. Dat is vanzelfsprekend onvoldoende specifiek. De producties met “programmatuur en softwarecode[s]” waarnaar WT in de dagvaarding verwijst (39. 40 en 41). maken het niet veel duidelijker. Die bevatten allerlei “release notes” en voorbeelden van programmatuuronderdelen. Die producties betreffen, zoals S&S het in de conclusie van antwoord treffend omschrijft. “een wirwar van onderwerpen waar zonder nadere uitleg geen chocola van valt te maken”. Enige uitleg is — voor zover dat in dit stadium nog is toegelaten ook tijdens de zitting niet gegeven. Door het ontbreken van uitleg, is ook onduidelijk gebleven welke creatieve keuzes WT heeft gemaakt. Ook reeds hierop stuit het gevorderde verbod op het maken van inbreuk op “de auteursrechten” af
4.9. De vordering die ziet op bedrijfsgeheimen treft hetzelfde lot. Om welke bedrijfsgeheimen het precies gaat, is onvoldoende duidelijk gemaakt. In de dagvaarding is verwezen naar producties 39, 40 en 43. De in die producties genoemde elementen zouden afzonderlijk en in onderlinge samenhang (ook) bedrijfsgeheimen opleveren. Producties 39 en 40 betreffen de “programmatuur en softwarecode’ waarover onder 4.9 al het nodige is gezegd. Productie 43 ‘Scotch & Soda - Wunderman Thompson Expertise and Accelerators” genoemd. betreft een overzicht van technische expertise geleverd door WT aan Scotch & Soda in de periode 20 14-2023. S&S heeft daartegen ingebracht dat al het genoemde materiaal samen met, of speciaal voor Scotch & Soda is gemaakt, en daarom geen handelswaarde bezit in de zin van de Wet bescherming bedrijfsgeheimen. WT heeft voorshands niet aannemelijk kunnen maken dat het anders ligt.
4.10. Het gevorderde verbod zou tot slot betekenen dat S&S haar webshop op zwart moet zetten. omdat de door WT geschreven code niet simpel te ontvlechten is van de overige software waarop die website draait. Deze draconische maatregel zal de uit een faillissement opkrabbelende onderneming van S&S volledig plat leggen terwijl onduidelijk is welk (spoedeisend) belang WT heeft bij haar vorderingen. Voorshands is onduidelijk hoe zij het materiaal dat zij voor Scotch & Soda heeft ontwikkeld. kan inzetten voor andere klanten. Dat heeft WT niet nader toegelicht. Bovendien heeft S&S aangeboden dat ‘VT het materiaal (in kopie) kan komen ophalen indien WT daar zelf niet meer over beschikt.