Gepubliceerd op woensdag 16 februari 2022
IEF 20535
Rechtbank Den Haag ||
15 feb 2022
Rechtbank Den Haag 15 feb 2022, IEF 20535; ECLI:NL:RBDHA:2022:944 (Celeste), https://ie-forum.nl/artikelen/verbod-om-gebruik-te-maken-van-handelsnaam

Verbod om gebruik te maken van handelsnaam

Vzr. Rechtbank Den Haag 15 februari 2022, IEF 20535; ECLI:NL:RBDHA:2022:944 (Celeste) Kort geding. Eiseres en gedaagde hebben op dit moment een zaak in Den Haag waarvoor zij een vrijwel zelfde naam gebruiken: eiseres gebruikt de handelsnaam Celeste en Celeste Parfums en gedaagde de handelsnaam Celeste Dermacare. Eiseres verkoopt luxe parfums en huidverzorgingsproducten, gedaagde verricht schoonheidsverzorgingsdiensten en biedt ook laserbehandelingen aan, terwijl ook zij huidverzorgingsproducten verkoopt. Eiseres zit al ruim 20 jaar met haar zaak in Den Haag en gedaagde pas sinds 2020. Eiseres wil dat gedaagde een andere naam gaat gebruiken, omdat het verwarrend is voor het publiek als zij op korte afstand van elkaar een zaak hebben met dezelfde naam. De voorzieningenrechter beslist dat gedaagde voorlopig moet stoppen met het gebruik van de handelsnaam Celeste Dermacare. Eiseres dient binnen 6 maanden na dit vonnis een procedure bij de bodemrechter te starten. Als zij dat niet doet, kan het aan gedaagde opgelegde verbod haar kracht verliezen.

5.4.

Over de overeenstemming tussen de handelsnamen ‘Celeste’ en ‘Celeste Parfums’ van [eiseres] en de handelsnaam ‘Celeste Dermacare’ van [gedaagde], kan de voorzieningenrechter kort zijn. [gedaagde] heeft daartegen immers geen onderbouwd verweer heeft gevoerd. [eiseres] voert de handelsnaam Celeste en die komt voor in de handelsnaam van [gedaagde] als het meest onderscheidende en dominerende bestanddeel, nu het andere bestanddeel ‘Dermacare’ als een beschrijvende aanduiding geldt voor ‘huidverzorging’ en dat bestanddeel overigens ook steeds ondergeschikt wordt gebruikt door [gedaagde], zowel op haar gevel als in de uitingen op haar website en social media pagina’s. Ook in de handelsnaam Celeste Parfums van [eiseres] geldt het tweede bestanddeel als een beschrijvende aanduiding van de waren die zij verkoopt. Nu Celeste dus het onderscheidende en dominerende bestanddeel is en die door [gedaagde] in haar latere handelsnaam wordt gevoerd, leidt dat tot de conclusie dat de handelsnaam Celeste Dermacare van [gedaagde] identiek is aan, althans slechts in geringe mate afwijkt van, de handelsnamen Celeste en Celeste Parfums in de zin van artikel 5 Hnw. Dat, zoals [gedaagde] ter zitting nog heeft opgemerkt, het woord ‘celeste’ in het Frans ‘beauty’ of ‘schoonheid’ zou betekenen, doet daar niet aan af, omdat, als al van de juistheid daarvan kan worden uitgegaan (de online Van Dale geeft namelijk de betekenis ‘hemels’, ‘goddelijk’ en bovennatuurlijk, uitzonderlijk, wonderbaarlijk’), het gemiddelde Nederlandse publiek de Franse taal niet dusdanig machtig is dat zij aan dat (in de Franse taal vermeend beschrijvende) element van de handelsnaam die betekenis zal toekennen.