Gepubliceerd op donderdag 16 februari 2012
IEF 10924
De weergave van dit artikel is misschien niet optimaal, omdat deze is overgenomen uit onze oudere databank.

Website waarin een relatie wordt gelegd

Rechtbank Amsterdam 2 november 2011, LJN BV6086 (Stichting Huurteam Gooi en Vechtstreek tegen  A)

Uitspraak mede ingezonden door Geert Haas, ESQ Advocaten.

A verricht voor het Huurteam werkzaamheden als consulent. Vanwege schadelijke artikelen en advertenties op diverse sites van de hand van A, wordt de overeenkomst opgezegd. Kort gezegd wordt de eigendom van de website gevorderd als ook de verwijdering van domeinnamen van het internet.

Auteursrecht/eigendom domeinnaam: De website is door A gemaakt en domein door A geregistreerd en heeft daarop de auteursrechten. Het betalen van facturen en het ter beschikking gesteld hebben gekregen van de domeinnaam van de website leidt er niet toe dat het Huurteam de (eigendoms)rechten op de website heeft verkregen. De domeinnaam werd aan het Huurteam ter beschikking gesteld.

Verwarring/Schade: Wanneer de domeinnaam ‘huurteam’ wordt ingetoetst op www.google.nl, bestaat de kans dat men terecht komt bij de website www.woonruimterecht.nl. Het enkele exploiteren van een website (www.huurteam.com) waarin ‘een relatie’ wordt gelegd met het Huurteam is in elk geval onvoldoende om te spreken van een onrechtmatige daad waaruit daadwerkelijke schade valt af te leiden. De vorderingen worden afgewezen en Huurteam wordt verwezen in de proceskosten.

Auteursrecht/eigendom domeinnaam
4.10.  De rechtbank overweegt met betrekking tot de primaire grondslag als volgt. Hoofdregel van auteursrecht is dat wie de (in dit geval) website maakt, de rechten heeft. Partijen zijn het erover eens dat de website www.huurteam.com door [A] is gemaakt, dus hij heeft daarop in beginsel de rechten. Dat [A] daarvoor facturen heeft verstuurd naar het Huurteam, welke facturen door het Huurteam zijn betaald, doet hier (op grond van het auteursrecht) niet aan af. Ook het feit dat de domeinnaam aan het Huurteam ter beschikking is gesteld, betekent niet dat zij de (eigendoms)rechten op de website heeft verkregen. Nu het Huurteam haar stelling dat de websites haar eigendom zijn niet nader heeft onderbouwd, kan de grondslag dat de websites eigendom zijn van het Huurteam zijn niet tot toewijzing van de vordering leiden.

Onrechtmatige gedraging/schade
4.15.  De rechtbank overweegt als volgt. Uit artikel 3:296 BW vloeit voort dat een (dreigende) onrechtmatige gedraging op vordering van de belanghebbende in beginsel door de rechter moet worden verboden. De vraag die derhalve beantwoord moet worden is of het exploiteren van websites door [A] waarin een relatie wordt gelegd met het Huurteam een onrechtmatige gedraging oplevert jegens het Huurteam. Als onrechtmatige daad worden volgens artikel 6:162 lid 2 BW aangemerkt een inbreuk op een recht en een doen of nalaten in strijd met een wettelijke plicht of met hetgeen volgens ongeschreven recht in het maatschappelijke verkeer betaamt, een en ander behoudens de aanwezigheid van een rechtvaardigingsgrond. De rechtbank is van oordeel dat het Huurteam onvoldoende heeft onderbouwd dat [A] een onrechtmatige daad pleegt jegens het Huurteam en dat zij daardoor daadwerkelijk schade zou hebben geleden of zou kunnen lijden. Het enkele exploiteren van een website waarin ‘een relatie’ wordt gelegd met het Huurteam is hiertoe in elk geval onvoldoende. Reeds om deze reden ligt de vordering voor afwijzing gereed. Zelfs al zou het exploiteren van een website waarin een relatie wordt gelegd met het Huurteam als onrechtmatig jegens het Huurteam moeten worden aangemerkt, dan is het vorderen van een bevel om in de toekomst nimmer meer een website te exploiteren waarin een relatie wordt gelegd met het Huurteam, een te vergaand middel om het gestelde onrechtmatig handelen te beëindigen. De vordering wordt ook daarom afgewezen.

Op andere blogs:
DomJur