Gepubliceerd op dinsdag 11 maart 2008
IEF 5788
De weergave van dit artikel is misschien niet optimaal, omdat deze is overgenomen uit onze oudere databank.

Fait divers

Uit illegale bron. Toch geen hitlijst met ‘gestolen’ liedjes. Muziekzender TMF ziet af van uitzenden van een controversiële hitparade. In de nieuwe hitlijst van TMF zouden downloads uit illegale bron worden meegeteld. Maar dat gaat na protesten niet door.”

Lees hier meer (NRC).

Doorgifte. De BBC en de Nederlandse kabelaanbieder Hertzinger strijden juridisch over het recht om het signaal van de Britse omroep via de kabel door te geven. (…) Hertzinger geeft ook de zenders BBC 1 en 2 door, en dat is tegen de zin van de Britse omroep. De BBC heeft een contract met de Vecai, de vereniging van Nederlandse kabelbedrijven, waarin de doorgifte van het signaal geregeld is. Hertzinger is echter geen lid van de Vecai en derhalve vindt de omroep dan ook dat dit bedrijf de zenders niet mag aanbieden.”

Lees hier meer (Tweakers)..

Termen. “However, if we don't want to call it "intellectual property" what should it be called? Here are some of the contenders that people toss out: Intellectual Monopoly: Popularized by economists David Levine and Michele Boldrin, who have a fantastic (and well worth reading) book called Against Intellectual Monopoly. (…) Intellectual Privilege: This one is being popularized by law professor Tom Bell, who is working on a book by the same title. (…) Imaginary Property: Another one that retains the "IP" designation, and is growing in popularity on some blogs. (…) Imposed Monopoly Privileges (IMPs) and Government-Originated Legally Enforced Monopolies (GOLEMs) (…) None of the Above.

Lees hier meer (Techdirt).

Inbreuk. “De veilingsite Allestekoop.com heeft een aangetekend schrijven ontvangen van een advocatenkantoor namens eBay.nl. Welk gruwelijk halsmisdrijf heeft Allestekoop.com dan op zijn geweten zult u zich wellicht afvragen. Het volgende is het geval: -Allestekoop maakt gebruik van het eBay beeldmerk en maakt daarmee inbreuk op de merkrechten van eBay, althans dat vindt eBay. -Ebay heeft ook geconstateerd (jawel) dat Allestekoop.com met hun website inbreuk maakt op auteursrechten van eBay. De layout en kleurstelling van de site zou eenzelfde totaalindruk geven als het auteursrechtelijk beschermde ontwerp van de eBay websites. Of dit alles maar even snel aangepast gaat worden.”

Leer hier meer (Emerce).

Vlaggen. “Het vlaggenproject rond de opening van De Beyerd, het museum voor grafische vormgeving in Breda, is geen sprake van plagiaat. Dat stelt Pictoright, de organisatie die het auteursrecht van kunstenaars beschermt.  Vorige week ontstond ophef rond het concept dat kunstenaar Teun Castelein had bedacht voor de opening van het museum. (…) Vollaerszwart schakelde de organisatie Pictoright in, die de auteursbelangen van kunstenaars beschermt. Onderzoek door een advocaat van die organisatie wijst inmiddels uit dat, hoewel er zeker overeenkomsten zijn tussen de plannen, ze toch te verschillend zijn om er een plagiaatzaak van te maken. Vollearszwart laat de kwestie daarom nu rusten.”

Lees hier meer (BN De Stem).

A money mountain. “The European Union has known its share of surpluses: wine lakes, butter mountains and so on. But an unwanted pile of money is a first. The total stands at around €300m ($460m) and is going up by over €1m a week. The pile is accumulating in Alicante, at the European trademark agency, OHIM, and its existence is revealed in the agency's latest annual report, published on March 6th.”

Lees hier meer (Economist).

Onderzoekscommissie. ‘De Tweede Kamer doet onderzoek naar de praktijk van het auteursrecht in Nederland. Mondjesmaat dringt iets daarvan door in de media. Tot nu toe gaat het daarbij vooral over de druk die bedrijven en instellingen zeggen te ervaren als zij auteursrechten moeten afdragen en over de bureaucratie waarmee dat gepaard zou gaan. Omdat het in de praktijk vooral de horeca is die klaagt, beperkt de blik van de parlementaire werkgroep auteursrecht zich tot beeld en geluid. Aan de minstens zo belangrijke vraag hoe het is gesteld met tekst wordt gemakshalve voorbijgegaan. Daardoor blijft onopgemerkt wie het zijn die daar in de knel komen: niet de betalingsplichtigen maar de auteurs die individueel een recht hebben op vergoeding.”

Lees hier meer (De Nieuwe Reporter).