Gepubliceerd op vrijdag 18 augustus 2017
IEF 17039
Rechtbank Noord-Holland ||
3 aug 2017
Rechtbank Noord-Holland 3 aug 2017, IEF 17039; ECLI:NL:RBNHO:2017:6596 (Handelsnaam Werkstation), https://ie-forum.nl/artikelen/indirect-verwarringsgevaar-met-handelsnaam-het-werkstation-voor-zakelijke-dienstverlening

Indirect verwarringsgevaar met handelsnaam 'Het Werkstation' voor zakelijke dienstverlening

Ktr. Rechtbank Noord-Holland 3 augustus 2017, IEF 17039; ECLI:NL:RBNHO:2017:6596 (Handelsnaam Het Werkstation) Handelsnaamrecht. Domeinnaamrecht. Verweerster dient haar handelsnaam ‘Werkstation’ en domeinnaam www.werkstation.net o.g.v. art. 5 Handelsnaamwet te wijzigen, omdat deze naam (vrijwel) identiek is aan die van verzoekster. Ondanks de niet (geheel) vergelijkbare activiteiten van partij, kan dit bij het publiek tot indirecte verwarring leiden. Beide ondernemingen richten zich op zakelijke dienstverlening en zijn deels in hetzelfde geografische gebied werkzaam. De handelsnaam is onderscheidend genoeg: het woord ‘werkstation’ is niet zonder meer beschrijvend voor de activiteiten van partijen. 

4.7. Voor zover verweerster heeft aangevoerd dat de naam ‘Werkstation’ niet onderscheidend genoeg is, waardoor verzoekster genoegen moet nemen met het feit dat ook anderen deze naam mogen gebruiken, overweegt de kantonrechter als volgt. De vraag naar het onderscheidend vermogen van een bepaalde handelsnaam kan een factor zijn die meeweegt bij de beoordeling van de vraag of er gevaar voor verwarring bestaat. 

Hoewel verweerster kan worden nagegeven dat het woord ‘werkstation’ een beschrijvende term is die in een woordenboek te vinden is, staat daar tegenover dat de betekenis die deze term volgens de Van Dale heeft, te weten: een krachtige pc, meestal opgenomen in een netwerk, in het algemeen spraakgebruik vrijwel niet meer als zodanig wordt gebruikt. Bovendien is het woord ‘werkstation’ niet zonder meer beschrijvend voor de activiteiten van partijen. In zoverre heeft de naam ‘werkstation’ wel degelijk (enig) onderscheidend vermogen.

4.8. Ondanks de niet (geheel) vergelijkbare activiteiten van partijen, is de kantonrechter van oordeel dat voldoende is komen vast te staan dat het gebruik van de naam ‘Werkstation’ bij het publiek tot verwarring tussen beide ondernemingen kan leiden. Wellicht is het gevaar voor directe verwarring beperkt, nu de activiteiten van beide ondernemingen niet (geheel) vergelijkbaar zijn. Nu beide ondernemingen zich echter toeleggen op zakelijke dienstverlening en deels in hetzelfde geografische gebied werkzaam zijn, is het gevaar voor indirecte verwarring, in die zin dat de ondernemingen door (potentiële) klanten in juridisch dan wel economisch opzicht aan elkaar gelieerd worden, reëel. Dit geldt temeer nu één van de vennoten van verzoekster in Heerhugowaard woonachtig is en rondrijdt in een auto met het logo van ‘ Het Werkstation ’ en een klant van verzoekster ook klant is van verweerster. Ook is van belang dat het gebruik van de naam ‘Werkstation’ in de praktijk inmiddels daadwerkelijk tot verwarring heeft geleid. Zo heeft verzoekster onbetwist gesteld dat het al diverse keren is voorgekomen dat klanten haar hebben gebeld met de vraag of zij sinds kort ook een vestiging in Heerhugowaard heeft en dat (potentiële) klanten van verweerster abusievelijk naar verzoekster hebben gebeld en daarbij hebben aangeven dat zij op zoek waren naar het bedrijf van verweerster. Dat verweerster inmiddels als handelsnaam uitsluitend het woord ‘Werkstation’ zonder toevoeging van een lidwoord ‘het’ gebruikt, is in dit verband onvoldoende zwaarwegend. In het normale spraakgebruik ligt de nadruk immers op het woord Werkstation als zijnde de naam van de onderneming die door het publiek wordt onthouden of gebruikt. Het publiek (lees: klanten of potentiële klanten van de beide ondernemingen) zullen, naar algemeen verondersteld mag worden, veel minder bedacht zijn op het al dan niet gebruiken van de toevoeging ‘het’. Hetzelfde geldt voor het gebruik van de ondertitel ‘ontmoet • droom • werk • creëer’ door verweerster, waarvan naar het oordeel van de kantonrechter verwacht mag worden dat het in aanmerking komend publiek deze niet als handelsnaam, maar als bedrijfsmotto of slogan zal opvatten. In dit kader is van belang dat verweerster onvoldoende concreet heeft onderbouwd op welke wijze en wanneer zij deze termen in combinatie met haar handelsnaam gebruikt.

4.9. Met betrekking tot de gebruikte domeinnamen overweegt de kantonrechter als volgt. Vaststaat dat beide bedrijven actief zijn op het internet; verzoekster heeft een website met de domeinnaam ‘hetwerkstation.nl’ en verweerster heeft een website met de domeinnaam ‘werkstation.net’. Niet in geschil is dat deze domeinnamen als handelsnaam worden gebruikt. Het gaat ook hier om een vrijwel identieke naam, waarin het woord ‘werkstation’ de kern van de naam vormt. Naar het oordeel van de kantonrechter geldt ook hier dat het gebruik van de domeinnaam ‘werkstation.net’ bij het publiek tot (directe en indirecte) verwarring kan leiden. Het is immers aannemelijk dat het publiek bij het geven van een zoekopdracht - bijvoorbeeld via Google - zal zoeken op de term ‘werkstation’ zonder gebruik van het lidwoord ‘het’ of de extensie ‘nl’ of ‘net’. Niet aannemelijk is dat bij een dergelijke zoekopdracht de door verweerster gestelde ondertitel ‘ontmoet • droom • werk • creëer’ zal worden vermeld. Als onweersproken staat vast dat de zoekmachine vervolgens de websites van beide bedrijven onder elkaar als resultaat van de zoekopdracht laat zien. Hierdoor is zeker niet uitgesloten dat het publiek de indruk zal hebben met één en dezelfde onderneming van doen te hebben. De als productie 10 door verweerster overgelegde screenprint van hetgeen de url “hetwerkstation.com” (de oude door verweerster gebruikte domeinnaam) sinds eind juni 2017 weergeeft, biedt op dit punt juist een bevestiging dat er sprake kan zijn van (mogelijke) verwarring bij het publiek. Kennelijk heeft verweerster de mogelijkheid van verwarring onderkend, door een voorziening treffen waarbij bezoekers van de website met de oude domeinnaam ‘ het werkstation .com’, worden doorgeleid naar een soort tussenscherm waarbij zij worden gewezen op het bestaan van Het Werkstation Haarlem enerzijds en Werkstation Heerhugowaard anderzijds en beide ondernemingen zijn voorzien van een link naar de betreffende website (zoals onder 2.6 weergegeven).