Gepubliceerd op vrijdag 26 juni 2009
IEF 7999
De weergave van dit artikel is misschien niet optimaal, omdat deze is overgenomen uit onze oudere databank.

Kroniek van de Intellectuele Eigendom 2008

Prof. mr. D.J.G. Visser, Universiteit Leiden, Klos Morel Vos & Schaap: Kroniek van de Intellectuele Eigendom 2008. NJB 10 april 2009, afl. 14.

En de kroniek van het Nederlandse IE-recht 2008: “Draagt de zogenaamde fatboy, een groot kussen waar je op kunt zitten, liggen of hangen ‘het persoonlijk stempel van de maker’? En geeft een in aardewerk uitgevoerd gedeukt ‘plastic’ bekertje daar blijk van? De vraag wat nu eigenlijk beschermd moet worden kwam ook in deze verslagperiode weer vaak naar voren. Ten aanzien van de merkenrechtelijke beschermingsvereisten blijft het onderscheidend vermogen het belangrijkste vereiste. En in Het octrooirecht werd regelmatig geprocedeerd over zogenoemde abc’s.

‘Om steeds weer van een ander etiketje te voorzien wat in feite dezelfde emotie is, zal het IE- recht niet veel verder brengen’, aldus een ervaren IE-rechter in 2008.2 Ook in 2008 verschenen er weer de nodige nieuwe etiketjes: ‘Bewust vormgeven’ is geen vereiste voor auteursrecht, maar ‘scheppende menselijke arbeid’ wel. Verwatering van bekende merken kan alleen bestreden worden als wordt ‘aangetoond dat het economische gedrag van de gemiddelde consument van de waren of diensten waarvoor het oudere merk is ingeschreven is gewijzigd (...) of dat er een grote kans bestaat dat dit gedrag in de toekomst wijzigt’. In deze kroniek van het recht van de intellectuele eigendom worden de hoofdgebieden van het IE-recht besproken, te weten het auteursrecht, het merkenrecht en het octrooirecht. Aan het slot wordt aandacht besteed aan de procesrechtelijke ontwikkelingen die de IE-advocatuur de afgelopen tijd bezighielden.”

Lees de gehele kroniek hier.