Gepubliceerd op maandag 9 maart 2020
IEF 19067
Rechtbank Den Haag ||
25 feb 2020
Rechtbank Den Haag 25 feb 2020, IEF 19067; ECLI:NL:RBDHA:2020:1600 (Nordic Fire tegen Pelletkachel Lemmer), https://ie-forum.nl/artikelen/pelletkachel-lemmer-pleegt-inbreuk-jegens-nordic-fire

Uitspraak ingezonden door Joost Becker, Dirkzwager.

Pelletkachel Lemmer pleegt inbreuk jegens Nordic Fire

Vzr. Rechtbank Den Haag 25 februari 2020, IEF 19067; ECLI:NL:RBDHA:2020:1600 (Nordic Fire tegen Pelletkachel Lemmer) Kort geding. Nordic Fire houdt zich bezig met de handel in haarden en verwarmingsartikelen in Europa, en is houdster van het Beneluxwoordmerk NORDIC FIRE. Nordic Fire biedt een pelletkachel aan onder de naam STYLO, die door Paterno worden geproduceerd. Paterno verkoopt een partij kachels aan Van Munster, die deze kachels door levert aan Pelletkachel Lemmer. Pelletkachel Lemmer heeft desbetreffende pelletkachels aangeboden en/of verkocht onder de naam "Paterno Wendy 8KW" (hierna te noemen: de WENDY).

Nordic Fire stelt dat Pelletkachel Lemmer met het aanbieden en verhandelen van de WENDY, het gebruik van het merk NORDIC FIRE en het overnemen van de foto's en teksten waarmee de STYLO wordt aangeprezen, inbreuk maakt op de merkrechten, auteursrechten en niet-ingeschreven Gemeenschapsmodelrechten van Nordic Fire, en onrechtmatig jegens Nordic Fire handelt. Er wordt geoordeeld dat de producten van Pelletkachel Lemmmer inbreuk maken op de auteursrechten en modelrechten op de Nordic Fire Stylo, ontworpen en gemaakt door Nordic Fire. Nordic Fire heeft voldoende aannemelijk gemaakt dat in de vormgeving van de STYLO voldoende eigen creatieve keuzes zijn gemaakt om een auteursrechtelijk beschermd werk te zijn.

 4.7.

Nordic Fire stelt dat de specifiek vormgegeven pootjes, de vormgeving van de deur met hendel, de getrapte boven- en zijkanten van de STYLO, de vormgeving van de ‘lijsten’ aan de voorkant, zijkant en bovenkant en op de deur als ook het kleurgebruik, ieder voor zich en tezamen zodanige keuzes van de maker vertegenwoordigen dat er sprake is van een eigen intellectuele schepping. Pelletkachel Lemmer heeft betwist dat de vormgeving van de STYLO auteursrechtelijke bescherming geniet, omdat de vormgeving functioneel en technisch bepaald is en niet is ingegeven door vrije creatieve keuzes. Volgens Pelletkachel Lemmer is de STYLO niet meer dan een doos op pootjes, waarbij de pootjes een technische functie vervullen. Ook de rechthoekige ruit, vulopening en warmterooster zijn functioneel.
4.8.

Naar voorlopig oordeel heeft Nordic Fire voldoende aannemelijk gemaakt dat in de vormgeving van de STYLO voldoende eigen creatieve keuzes zijn gemaakt om een auteursrechtelijk beschermd werk te zijn. Gelet op de in het geding gebrachte afbeeldingen van diverse pelletkachels die wat uiterlijke vormgeving betreft van elkaar verschillen (zie 2.19), is aannemelijk dat bij het ontwerpen van de STYLO ten aanzien van bijvoorbeeld de vormgeving van de lijsten, de keuze voor rechthoekige vormen, de positie van het venster, de vorm en positie van het rooster en de vormgeving van de hendel, keuzes zijn gemaakt en dat deze keuzes niet uitsluitend technisch bepaald zijn. Pelletkachel Lemmer heeft geen vormgevingserfgoed overgelegd waaruit het tegendeel volgt. Een en ander brengt mee dat de STYLO als een auteursrechtelijk beschermd werk moet worden aangemerkt.

4.16.

Pelletkachel Lemmer heeft niet weersproken dat de door haar aangeboden WENDY kachels berusten op namaak van de STYLO kachels in de zin van artikel 19 lid 2 GModVo. Dit brengt mee dat het gevorderde verbod ten aanzien van het niet-ingeschreven Gemeenschapsmodelrecht wordt toegewezen. Dit verbod strekt zich uit tot de gehele Europese Unie. Gelet op het feit dat een niet-ingeschreven Gemeenschapsmodel dat aan de vereisten van nieuwheid en eigen karakter voldoet, op grond van artikel 11 lid 1 GModVo bescherming geniet gedurende drie jaren na de datum waarop het model voor het eerst binnen de Gemeenschap voor het publiek beschikbaar is gesteld en Nordic Fire onweersproken heeft gesteld dat zij de STYLO voor het eerst op 12 juni 2017 openbaar heeft gemaakt, wordt het verbod toegewezen tot en met 12 juni 2020.