Overige  

IEF 21453

Save the date: IE-zomerfeest

Save the date: het IE-zomerfeest staat er weer aan te komen! Op donderdag 29 juni starten we de zomer met een knal, in de House of Watt, te Amsterdam. Het belooft een magische avond te worden onder leiding van Daniël Haije met een IE-band, IE-deejays en sprankelende cocktails. Voor het overige wordt het dansen, praten en lachen met concollega’s in een sfeervolle omgeving. Laat kantoorperikelen achter en feest mee.

Kom je ook? Save the date, save the date! Meer informatie over het programma volgt snel.
 

IEF 21439

Vacature(s) docent IE in Leiden (0,1 - 0,8)

De sectie IE in Leiden is op zoek naar een of meer (universitair) docent(en) voor het IE-onderwijs, met name op het gebied van het merken-, modellen- en handelsnaamrecht en op het gebied van het auteursrecht en de informatievrijheid. Een grotere aanstelling van bijvoorbeeld 0,8 fte (vier dagen per week) is mogelijk. Een aanstelling van 0,1 fte (een halve dag per week) is ook mogelijk, waarbij het onderwijs in twee maanden per jaar geconcentreerd zal zijn.

IEF 21433

The Unitary Patent Package & Unified Patent Court

Vanaf 1 juni 2023, na jaren van onderhandelingen, tegenslagen en uitstel, treedt het Unitary Patent Package (UPP) in werking: het Europees octrooi met eenheidswerking (EPUE) wordt werkelijkheid en het Unified Patent Court (UPC) zal met zijn activiteiten aanvangen.

Het UPP wordt voorgesteld als goedkoper en efficiënter dan de nationale octrooien en de nationale procesvoering voor Europese octrooien. De uitdagingen zijn echter talrijk wat betreft complexiteit, harmonisatiedoelstellingen, wettigheid, zakelijke voordelen en bredere maatschappelijke, economische en juridische bezwaren, om er maar een paar te noemen. Er zijn ook twijfels gerezen over de werkelijke besparingen voor de octrooihouders en de proceskosten (en -risico's) voor Europese bedrijven en MKB's in het bijzonder.

 

IEF 21419

MLRC European Media Lawyers Conference

Continuing MLRC’s series of annual meetings that began in Paris and then Berlin, and after a successful first Amsterdam conference in 2022, we invite you to join us June 19th in Amsterdam for a full day of discussion and networking with colleagues from around Europe.

Date: Monday, June 19, 2023
Location: Google’s Amsterdam Office — Claude Debussylaan 34, 1082

The conference brings together media lawyers from Europe and the United States to have greater ties and alliances with each other and to discuss approaches to greater protection for freedom of expression.

IEF 21408

Rechter oordeelt dat persvrijheid prevaleert

Rechtbank Midden-Nederland 14 apr 2023, IEF 21408; ECLI:NL:RBMNE:2023:1818 (Eiser tegen BNNVARA ), https://ie-forum.nl/artikelen/rechter-oordeelt-dat-persvrijheid-prevaleert

Rechtbank Midden-Nederland 14 april 2023, IEF 21408; ECLI:NL:RBMNE:2023:1818 (Eiser tegen BNNVARA) De voorzieningenrechter heeft geoordeeld over uitlatingen in een uitzending van een programma van BNNVARA. De eiser in deze zaak is van Iraanse afkomst en heeft een handelscentrum, welke ook voorkomt in de uitzending. BNNVARA wordt door de eiser gesommeerd om de uitzending offline te halen.

IEF 21341

Schending artikel 10 EVRM door Litouwen

EHRM 23 jan 2023, IEF 21341; (Macatė tegen Lithuania), https://ie-forum.nl/artikelen/schending-artikel-10-evrm-door-litouwen

EHRM 23 januari 2023, IEF 21341; 61435/19 (Macaté tegen Litouwen) Een publieke universiteit in Litouwen heeft de distributie van een kinderboek gedurende een jaar stilgelegd omdat in twee van de sprookjesverhalen een relatie tussen mensen van hetzelfde geslacht voorkomt. Daarna is het boek voorzien van een waarschuwing voor lezers tot veertien jaar. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelt dat het beperken van toegang tot informatie over homoseksuele relaties bijdraagt aan het voortduren van stigmatisering. Dergelijke beperkingen op de vrijheid van meningsuiting, hoe gering ook, zijn daarom onverenigbaar met de noties van gelijkheid, pluriformiteit en tolerantie. Naar het oordeel van het Hof is sprake van een schending van artikel 10 EVRM.

IEF 21335

SIKN is niet gehouden de broncode voor appellant veilig te stellen

Hof Arnhem-Leeuwarden 28 feb 2023, IEF 21335; ECLI:NL:GHARL:2023:1772 (appellant tegen SIKN), https://ie-forum.nl/artikelen/sikn-is-niet-gehouden-de-broncode-voor-appellant-veilig-te-stellen

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 28 februari 2023, IT 4244, IEF 21335; ECLI:NL:GHARL:2023:1772 (appellant tegen SIKN) De appellant heeft als vrijwilliger software ontwikkeld voor SIKN, maar de samenwerking is beëindigd. SIKN heeft de computer waarop de server draaide laten formatteren en verkocht, waardoor de appellant geen toegang meer heeft tot de broncode van zijn ontwikkelde software. De appellant eist dat SIKN aan hem de broncode afgeeft of schadevergoeding betaalt en verklaart dat de handelingen van SIKN onrechtmatig zijn. Het Hof oordeelt echter dat SIKN niet verplicht was om de broncode veilig te stellen, omdat de appellant slechts het programmeerwerk heeft gedaan en niet het functionele ontwerp heeft gemaakt. De broncode heeft auteursrechtelijke bescherming en de appellant heeft het auteursrecht daarop niet aan SIKN overgedragen. SIKN had toestemming om de broncodes te gebruiken, maar de licentieovereenkomst is inmiddels beëindigd. Het Hof oordeelt dat SIKN geen verplichting had om de broncode voor de appellant veilig te stellen, en dus is de vordering van de appellant om de broncode terug te geven niet toewijsbaar en slaagt het hoger beroep niet.

IEF 21322

Het Nationaal IE-Studentencongres

Op 11 mei 2023 vindt de 4e editie van het Nationaal IE-Studentencongres plaats!

Wil jij kennismaken met de advocaten van de top IE-kantoren van Nederland, maar op een andere manier dan een standaard kantoorbezoek of kennismakingskoffietje? Schrijf je dan in voor het Nationaal IE-Studentencongres 2023.

Tijdens dit event kun je deelnemen aan verschillende workshops over merkenrecht, mediarecht, octrooirecht en bescherming van bedrijfsgeheimen, verzorgd door advocaten van Bird & Bird, De Brauw Blackstone Westbroek, Brinkhof, Freshfields Bruckhaus Deringer, Hogan Lovells, Hoyng Rokh Monegier, Simmons & Simmons en Taylor & Wessing. Met als hoogtepunt een pleitwedstrijd tussen verschillende IE-studieverenigingen, waarna de dag wordt afgesloten met een borrel. Deze dag is de ideale manier om meer te weten te komen over de verschillende advocatenkantoren en het Intellectueel Eigendomsrecht!

Wil jij hierbij zijn? Schrijf je snel in via www.joinsimmons.com

Aanmelden kan tot en met maandag 24 april via joinsimmons.com. Wees er snel bij, want vol is vol.

IEF 21314

Presentaties IE Symposium

Inmiddels is het al weer een week geleden dat het jaarlijkse IE Symposium plaatsvond. Van IE en duurzaamheid tot aan de gegronde redenen in het merkenrecht: het passeerde allemaal de revue afgelopen 15 maart in Zeist. Inmiddels zijn alle presentaties gepubliceerd op de website van AIPPI. De presentaties vindt u hier.